Kaikki syrjäytymisuhan alla olevat nuoret eivät ole häirikköjä. Myös ujot ja hiljaiset nuoret voivat ajautua yhteiskunnan ulkopuolelle. Tampereella on kehitetty heidän auttamisekseen erityinen armollisuuspedagogiikka.
Ohjaus- ja toimintakeskus Messin diakoniseen nuortenpajaan ohjatut tai hakeutuneet nuoret eivät ole perinteisiä erityisnuorisotyön asiakkaita. Heidän syrjäytymisuhkansa on silti suuri.
– Meidän tyypilliset nuoremme ovat tunnollisia ja perfektionistisia, ujoja ja hiljaisia. He eivät pysty menemään suureen kouluun valtavan ihmisjoukon keskelle. He saattavat saada paniikkihäiriöoireita bussissa tai ruokalassa. He alkavat teini-iässä hätääntyä tajutessaan, että yhteiskunnassa kaikkien odotetaan olevan reippaita ja ulospäin suuntautuneita. Taustalla on usein hoitamatonta masennusta, ahdistusta ja surua, kuvailee nuorisodiakoni Hanna Kelokaski.
– Työmme ydin on kehittämässämme armollisuuspedagogiikassa. Siinä uskotaan hitaaseen, lempeään, pitkäjänteiseen työhön ja syvään, henkilökohtaiseen kohtaamiseen.
Lisää aiheesta Kotimaa Prossa
Ilmoita asiavirheestä