Kiinnostaako sinua löytöretki aikuiseen uskoon? Tuntuvatko valmiit, yksiselitteiset vastaukset elämän ja uskonopin polttaviin kysymyksiin naiiveilta? Sinulle voisi sopia vuosi katekumenaattia tai vapaaehtoistyö katekumenaattiryhmän ohjaajana.
Katekumenaatti on yleensä noin vuoden mittainen, kirkkovuoden rytmiä seuraava kokoontumisten jakso, jonka aikana pienryhmässä mukana olevat etsijät, matkakumppanit (eli vapaaehtoiset maallikot), ryhmän vetäjät ja ryhmän pappi pohtivat mahdollisimman avoimessa, tasa-arvoisessa ja suvaitsevaisessa hengessä ryhmäläisten mielestä olennaisia uskon ja arkielämän kysymyksiä.
Katekumenaatissa aikuisten syvimmät elämän kysymykset otetaan todesta. Vaikka vuoden aikana saa myös tietoa luterilaisen kirkon opista, ovat keskeisessä roolissa etsiminen, pohdiskelu, seurakuntayhteyden ja oman paikan löytäminen, elämän jakaminen ja intuitiiviset oivallukset. Myöskään arjen mystiikkaa ei halveksita.
Ryhmän toiminta muotoutuu sen jäsenten näköiseksi heidän tarpeistaan käsin. Samalla kirkkovuosi ja jumalanpalveluksiin osallistuminen luovat toiminnalle selkeän rungon.
Katekumenaatilla on juurensa jo alkukirkon kasteopetuksessa. Tietyllä tavalla nykyaikaisessa hengellisessä ilmastossa toiminnalle on samantyyppinen tilaus kuin alkukirkossa. Kirkollinen yhtenäiskulttuuri on murtunut ja perustiedot kristinuskosta ja kirkosta ohentuneet. Toisaalta katekumenaatti palvelee myös perusasioista hyvin perillä olevia, jotka kaipaavat jotakin syvempää tai joilla on paljon kriittisiä kysymyksiä.
Katekumenaattiryhmän ohjaaminen ja matkakumppanina toimiminen ovat maallikoille hienoja mahdollisuuksia antaa oma panoksensa seurakunnan työhön. Seuraavassa kokeneiden katekumenaattiohjaajien kootut ajatukset siitä, miten ryhmän ohjaaminen onnistuu.
1. Ole valmis laittamaan itsesi likoon ja näkemään vaivaa.
2. Suhtaudu kunnioittavasti kaikenlaisiin ihmisiin ja heidän ajatuksiinsa, myös yllättäviin ja itsellesi vieraisiin tai outoihin ajatuksiin.
3. Rohkaise ihmisiä avautumaan ja luo ilmapiiri, jossa tyhmiä kysymyksiä ei ole.
4. Varo, ettet ole päällepäsmäri. Katekumenaattiryhmä ei ole ohjaajan oikeassa olemisen foorumi. Ryhmän ohjaajana olet ennen kaikkea mahdollistamassa sen, että monipuoliset näkökulmat nousevat keskusteluissa esiin.
5. Luota ihmisten ajattelukykyyn!
6. Valmistaudu keskustelemaan myös vaikeista aiheista.
7. Tee yhteistyötä. Ohjaajapari ja työtiimi ovat tärkeitä, ohjaajan ei tarvitse osata kaikkea. Pyydä paikalle tarvittaessa asiantuntijoita puhumaan eri kysymyksistä.
8. Pysäytä yksittäisten ryhmäläisten mahdollinen sooloilu ja päteminen kauniilla mutta jämäkällä tavalla. Huolehdi, että kaikkien puheenvuoroille on tilaa.
9. Nöyrä asenne ja halu oppia auttavat kehittymään ryhmänohjaustaidoissa. Ryhmätyön eri menetelmiä voit oppia vaikkapa seurakuntasi nuorisotyön ammattilaisilta tai erilaisilta kursseilta.
Seuraava katekumenaatti -peruskurssi järjestetään Seurakuntaopistolla Järvenpäässä 13.-15.11.2015.
Lisätietoja katekumenaatista löydät täältä: Aikuinen usko.
Kuva: Jukka Granström. Katekumenaattivuosi jakaantuu neljään osaan, jotka seurailevat kirkkovuoden vaiheita. Osat ovat tervetulon aika, kasvun aika, syventymisen aika ja yhteyden aika.
Ilmoita asiavirheestä