Esimerkiksi rippikoulujen käyttöön on kehitetty muutamia pelejä. Ulkoläksyt sekaisin -peli julkaistiin juuri hiljattain.
– Toinen on Riparipassi-työnimellä kulkeva sovellus, joka on työn alla. Ajatus on se, että korvataan rippikoulusta tuttu paperinen passi mobiilisovelluksella, kertoo hankkeen projektipäällikkö Ilkka Jormanainen.
Sovelluksen käyttäjät ovat rippikoululaisia omassa rippikouluryhmässään. Sovellukseen voidaan laittaa erilaisia leiriryhmän tarvitsemia tietoja.
– Siihen tuodaan myös rippikouluryhmän ryhmädynamiikan ja ryhmäytymistä tukevaa toimintaa, viestintää, chattia ja muun muassa kuvien jakamista rippikouluryhmän kesken. Yritämme hyödyntää laitteiden ominaisuuksia ja sosiaalisen median elementtejä ja pakata niitä yhteen sovellukseen.
Tansania ja Suomi kehittävät Mobiilikatekismusta
Jumalanpalveluksissa käytettävä Jubili-sovellus on ollut julkisesti saatavilla lokakuusta asti. Tällä hetkellä kymmenkunta seurakuntaa käyttää sitä. Jubilissa tuodaan jumalanpalvelusten tekstit, saarnat, raamatunkohdat ja virret käyttäjän laitteeseen, kännykkään tai tablettiin.
– Tämä sovellus on pisimmällä aktiivikäytössä. Siihenkin on tulossa uusia ominaisuuksia, jotta pystytään rakentamaan yhteisöllisyyttä ja jotta seurakuntalaiset voisivat entistä aktiivisemmin osallistua tapahtumien ideointiin ja kommentointiin, Ilkka Jormanainen kertoo.
Yksi mielenkiintoinen avaus on myös Mobiilikatekismus, jota kehitellään yhteistyössä Tansanian luterilaisen kirkon kanssa. Ensivaiheessa tulossa on suahilinkielinen versio, sitten suomenkielinen.
Edellä mainittujen lisäksi tekeillä on myös Hetki-työnimellä kulkeva sovellus. Kyseessä on eräänlainen sähköinen päivän sana -palvelu.
– Meillä on sisällöntuottajina esimerkiksi Enonkosken luterilainen luostariyhteisö ja Medialähetysjärjestö Sanansaattajat. He tuottavat säännöllisesti lyhkäisiä hartaustekstejä, jotka on tarkoitettu käyttäjän omaan hiljentymiseen ja rukouselämän tukemiseen. Käyttäjä voi valita, mitä kanavia ja julkaisijoita haluaa seurata.
Robotit voisivat vetää roolin raamattunäytelmässä
Voisiko joitakin kirkollisia tehtäviä robotisoida? Ilkka Jormanainen kertoo, että käynnissä olevan hankkeen sivussa toimii teatterirobotiikan hanke yhteistyökumppaneineen.
– Sitä soveltaen voitaisiin rakentaa tunnettuja tarinoita, vaikkapa Raamatusta, ja tehdä interaktiivisia näytelmiä, jossa olisivat myös robotit mukana. Robotit rakennettaisiin näytelmän hahmoiksi. Esimerkiksi seurakunnan lapsi- ja nuorisotyössä voisi tätä hyödyntää. Laupiaan samarialaisen voisi toteuttaa modernilla teknologialla, hän pohtii.
Jormanainen on nauttinut projektista.
– Täytyy kyllä sanoa, että tämä on erittäin mielenkiintoista monella eri tasolla. Oma taustani on tietojenkäsittelytiede enkä ole aktiiviseurakuntalainen, mutta nyt olen päässyt kurkistamaan seurakuntien maailmaan. On tehty monitieteellistä yhteistyötä teologian ja tietojenkäsittelytieteen välillä, ja hyvin on saatu tuloksia aikaan. Seurakuntakentällä tekemämme asiat on otettu innostuneesti vastaan ja olemme saaneet hyvää palautetta ja paljon ideoita.
Digipostilla päätymässä yhteistyökumppaniksi
Hankkeessa työskentelevät ovat tutustuneet myös Kotimaa Pron Digipostilla-hankkeeseen. Digipostillaan kerätään pappien saarnoja.
– Tutkimusryhmässämme on tutkittu luonnollisen kielen automaattista käsittelyä eli erilaisia menetelmiä, jolla luonnollista kieltä voi käsitellä koneellisesti. Saarnateksteistä voitaisiin tunnistaa vaikka kirjoittajan emootioita tai tunnetiloja sekä sukupuoli suurella varmuudella. Yhtä lailla voitaisiin tutkia, onko saarnojen sisällöissä alueellisia eroja ja miten mediassa näkyvät tapahtumat vaikuttavat saarnojen sisältöön.
– Emme vielä sopineet konkreettisesti yhteistyöstä, mutta jatkamme siinä vaiheessa, kun postillan materiaaliarkisto on kasvanut. Varmasti tullaan tekemään tavalla tai toisella yhteistyötä.
Seurakunnalliset mobiiliteknologiat -hankkeen innovaatioita ei aiota jättää vain suomalaisten iloksi. Myös yritystoimintaa kaavaillaan ja kansainvälisiä markkinoille tähyillään. Hankkeelle aiotaankin hakea lisärahoitusta vielä tämän vuoden aikana.
– Tutkimustyö ja uusien sovellutusten kehittäminen jatkuu yliopistolla. Paljon on vielä mahdollisuuksia, Jormanainen uskoo.
Puolen miljoonan budjetilla
Mobiiliteknologian käyttö on kirkoissa, seurakunnissa ja muissa kristillisissä yhteisöissä vielä lapsenkengissä. Pohjois-Karjalan ELY-keskus myönsi rahoituksen 523 500 euron suuruiselle Itä-Suomen yliopiston kaksivuotiselle Seurakunnalliset mobiiliteknologiat -hankkeelle. Hankkeen tarkoituksena on kehittää ja soveltaa tieto- ja viestintätekniikan sovelluksia myös hengellisten sisältöjen ja niihin liittyvien kirkollisten toimitusten ja palveluiden osalta.
Hankkeessa tehdäänkin tutkimuksellista yhteistyötä uskonnonpedagogiikan sekä tietojenkäsittelytieteen näkökulmista. Hankkeen toteuttamisessa ovat mukana myös Joensuun evankelis-luterilainen seurakuntayhtymä sekä kirkkohallitus.
Projektin kohderyhmänä ovat seurakunnat, kristilliset yhteisöt organisaatioina sekä seurakuntien jäsenet yksilöinä.
Hankkeen päärahoittajana toimii Pohjois-Karjalan ELY-keskus, jonka osuus on noin 418 000 euroa. Kirkkohallituksen osuus on 80 000 euroa ja Itä-Suomen yliopiston omarahoitusosuus noin 25 000 euroa.
Ilmoita asiavirheestä