Kotimaa24 kysyi vanhoillislestadiolaisen Suomen Rauhanyhdistyksen Keskusyhdistyksen pääsihteeriltä kommentteja tutkija Johanna Hurtigin tuoreeseen kirjaan Taivaan taimet – uskonnollinen yhteisöllisyys ja väkivalta (Vastapaino 2013), jossa käsitellään lasten seksuaalista hyväksikäyttöä liikkeen piirissä.
Tuomas Hänninen, oletteko lukenut Hurtigin kirjan?
– Suurin piirtein tiedän, mitä se sisältää.
Mikä ajattelitte kirjan luettuanne?
– Minua harmittaa se, että Johanna Hurtig on omalla tahollaan tehnyt paljonkin tutkimus- ja selvitystyötä. Me olemme tietysti yrittäneet mahdollisimman vastuullisesti tehdä erilaisia toimenpiteitä asian eteen yhteisössämme. Ehkä Johannalla ei ole kaikkea tietoa siitä, mitä olemme täällä tehneet asian kuntoon saattamiseksi. Lopputulos saattaisi olla toinen, jos olisi kyetty yhteistyöhön. Tämä on henkilökohtainen tuntemukseni tutkimusta lukiessani.
Mistä luottamuspula tulee?
– En käy yksityiskohtaisia syitä selittelemään, ehkä tuo tutkimuskin omalta osaltaan sen paljastaa. Luottamuspula on ollut molemminpuolinen. Olen harmissani, että näin on ollut. Vaikka tilanne on tämä, Johannan tutkimus on siinä mielessä merkittävä, että se kohdistuu pääosin yhteisömme rakenteeseen ja toimintatapoihin. Mielenkiinnolla luemme sitä, olisiko jotain syytä ottaa opiksi. Emme halua sitä millään lailla aliarvioida.
Tuleeko Hurtig nyt jollakin tavalla kantanne jälkeen leimatuksi epäluotettavaksi. Miten vanhoillislestadiolaiset tulkitsevat tällaista viestiänne? Mitä luottamuspula tarkoittaa?
– Meidän välillä on ollut luottamuspula, sitä ei varmaan tarvitse sen enempää avata. Jokaisella lienee käsitys siitä, mitä tarkoittaa, kun ihmisten välillä ei ole luottamusta.
Hurtigin kartoituksessa löytyi 27 puhujaa, jotka olisivat syyllistyneet seksuaaliseen väkivaltaan. Miten kommentoitte tätä?
– Yksityiskohtiin en tutkimuksen sisällössä ota tässä vaiheessa kantaa.
Pidättekö luotettavina tietoja, joita hän on kirjannut?
– En tässä vaiheessa ota kantaa. Lähtökohtaisesti luotan siihen, että Johannan motiivit ovat olleet hänen näkökulmastaan oikeita. Haluan suhtautua tutkimukseen sivistyneesti.
Ovatko motiivit olleet teidän näkökulmasta oikeita?
– En ota siihen kantaa.
Aikooko SRK kommentoida kirjaa vai on jokin prosessi tulossa?
– Tullaan ja kommentoidaan, kunhan on sen aika. Nyt haluaisin välittää viestin niille vanhoillislestadiolaisille isille ja äideille, jotka rehellisesti ja aidosti haluavat kasvattaa lapsiaan ja perheitään, että koettaisivat jaksaa tässä tilanteessa.
Koetaanko tämä kirja hyökkäyksenä?
– En minä niin ole sanonut, tämä on ollut aika pitkä prosessi ja se edelleen jatkuu. Kyllä tämä jaksamista vaatii.
Mitä sanoisitte heille, jotka ovat uhreja?
– Ehkä senkin viestin aika on sitten, kun tullaan harkiten ulos. Uhrit tarvitsevat aina erityisen tuen.
Onko kirjasta tai siihen liittyvistä tapauksista tullut poliisitutkintoja?
– Meidän toimenpiteemme on tässä vaiheessa se, että haluamme perehtyä tutkimukseen ja tulla sitten ulos.
Koska tulette ulos?
– Siihen en osaa sanoa.
Voiko maallikkojen rippisalaisuus suojella hyväksikäyttäjiä?
– En kommentoi sitäkään, se liittyy kirjan sisältöön. Palataan yksityiskohtiin. Annan nyt vain yleisen tason kommentteja.
Mitä vielä voisitte kommentoida yleisellä tasolla?
– Tuntuu aika raskaalta ja tämä koetaan aika raskaana, kun tämä prosessi edelleen jatkuu. Erityisen raskaalta se tuntuu siinä mielessä, että vaikka nämä asiat eivät kosketa kuin joitakin henkilöitä yhteisössämme, niin tämä taakka kuitenkin yleistyy (liikkeessä) tietyllä tavalla kaikkien kannettavaksi. Siitä huolimatta haluamme toimia sivistyneesti ja huolehtia näistä asioita niin hyvin kuin mahdollista.
Onko vanhoillislestadiolaisuudessa jotakin rakenteellista ongelmaa?
– Siihenkin vastataan siinä ulostulossa.
Lue myös: Henriksson painottaa hyväksikäytötapausten ehkäisemisessä uskonnollisten yhteisöjen vastuuta
Tutkija: Lestadiolaisessa syntikäsityksessä omenavarkaus rinnastuu hyväksikäyttöön
Lestadiolaisten rakas veli -järjestelmä on estänyt hyväksikäyttörikosten selvittämistä
Mikael Pentikäinen: Hurtig olisi pitänyt ottaa heti vakavasti
Professori Eskola lestadiolaiskeskustelusta: ”Tosi otsikko voi olla harhaanjohtava”
Arkkipiispa: Vanhenemisaikojen muuttamista harkittava
Ilmoita asiavirheestä