Kehitys kohti miesten ja naisten tasa-arvoa uutisvälineissä on pysähtynyt, kertovat Global Media Monitoring Projectin (GMMP) laajan tutkimuksen tulokset.
Yli 20 vuoden aikana 114 maassa tehty kartoitus paljastaa, että sukupuolten esiintymisessä uutisissa on jatkuva vakava epäsuhta. Naisten yhteiskunnallisen osallistumisen määrä ei näy samassa suhteessa päivittäisissä uutisissa.
Vaikka naisia on puolet maailman väestöstä, vain 24 prosenttia henkilöistä, joita on kuultu, haastateltu tai näytetty sanomalehdissä tai tv- ja radiouutisissa, on naisia. Tulos on täsmälleen sama kuin vuoden 2010 tutkimuksessa.
Naisten suhteellinen näkymättömyys perinteisissä uutismedioissa on siirtynyt myös digitaalisille alustoille. Vain 26 prosenttia nettiuutisten ja uutistwiittien henkilöistä on naisia.
GMMP 2015 -raportti tutki naisten ja miesten näkyvyyttä ja ääntä sekä mainintoja eri sukupuolista.
– Tulokset kertovat seksismistä, joka on pysynyt voimissaan vuosikymmenestä toiseen ja joka ylittää maantieteelliset rajat. Seksismi on sopeutunut uusiin mediamuotoihin ja se kukoistaa kaikkialla, missä uutissisältöjä tuotetaan ja jaetaan, sanoi GMMP:n kansainvälinen koordinaattori, tohtori Sarah Macharia.
Ekumeenisella yhteisöllä on tärkeä rooli maailmanlaajassa naisten tasa-arvon vahvistamisessa uutismediassa, sanoi Kirkkojen maailmanneuvoston apulaisjohtaja Isabel Apawo Phiri.
– GMMP:n raportti osoittaa meille, että tämä on keskustelu, jota meidän täytyy käydä vaeltaessamme oikeuden ja rauhan puolesta, Phiri sanoi.
Kutsu sukupuolisen syrjinnän lopettamiseksi mediassa
Raportin mukaan naiset esitetään edelleen yli kaksi kertaa todennäköisemmin uhreina kuin miehet. Tutkimuksen valossa myös naispuolisilla uutistoimittajilla on globaali lasikatto: vain 37 prosenttia uutisista on naisten kirjoittamia, kuten jo 10 vuotta sitten.
Kristillinen viestinnän maailmanjärjestö WACC ja GMMP vetoavat lopettamaan sukupuoleen perustuvan syrjinnän mediassa vuoteen 2020 mennessä.
– Rukouksemme ja toiveemme on, että vuonna 2021 saamme lukea raportin, jonka mukaan uutismedia on omaksunut laajemman vision yhdenvertaisuudesta. Pyhän Hengen johdatuksella voimme yhdessä uudistaa mediaa niin, että se tekee naiset näkyvämmiksi, sanoi Isabel Apawo Phiri.
GMMP on WACC:n projekti, joka saa Yhdistyneiden kansakuntien tasa-arvojärjestön UN Womenin tukea.
Ilmoita asiavirheestä