Kaisamari Hintikka vakuuttaa, ettei naispappien pukeutumista ole rajoitettu ekumeenisissa yhteyksissä. Päinvastoin on rohkaistu kulkemaan papin tunnuksissa.
Hintikka kertoo sivunneensa asiaa aikanaan myös kirkon ulkoasiain osaston esimiestensä kanssa.
– Kanta on ollut selvä. Kirkon virkakäsitys on, että niin naisia kuin miehiä vihitään papeiksi ja se näkyy myös papiston pukeutumisessa. Jos tilaisuuden luonne on sellainen, että on luontevaa pukeutua virkapukuun, silloin pukeudutaan siihen. Ekumeenisissa suhteissa se, että esiinnytään rehellisesti omana itsenä, lisää vain kirkon arvoa. Kaikkialla arvostetaan rehellisyyttä, Hintikka kertoo.
Naispappien pukeutuminen nousi Mikkelin hiippakunnan Venäjälle suuntautuvan seminaarimatkan edellä. Hiippakuntasihteeri oli esittänyt toivomuksen, ettei naispappi pukeutuisi matkalla virka-asuun. Hän perusteli pyyntöään muun muassa kohteliaisuudella Venäjän ortodoksista kirkkoa ja Inkerin kirkkoa kohtaan. Nämä kirkot eivät hyväksy naispappeutta. Hiippakuntasihteeri myönsi sittemmin Kotimaa24:lle menetelleensä väärin.
– Olen itse esiintynyt papin virkapaidassa tilaisuuksissa, missä on ollut Inkerin kirkon työntekijöitä ja ihan samalla tavalla ollaan voitu asioida kuin tilaisuudessa, missä olen tavannut heitä ilman viran tunnusmerkkejä, Kaisamari Hintikka kertoo.
Hintikka on ollut pappi kolmisen vuotta. Hän työskentelee tällä hetkellä Genevessä Luterilaisen maailmanliiton ekumeenisista asioista vastaavana apulaispääsihteerinä.
(Kuva: Heikki Jääskeläinen)
Lue myös: Naispappien Venäjän matkan pukukoodista riita
Ilmoita asiavirheestä