Naisteologit ry:n puheenjohtaja Soili Juntumaa pitää Espoossa ja Oulussa seurakuntien tiloissa järjestettäviä naispapittomia Sleyn messuja ei-hyväksyttävinä erillismessuina. Kirkossa tulkitaan tällä hetkellä eri tavoin piispojen ja herätysliikejohtajien vuonna 2009 yhteistyön periaatteista laatimaa tahdonilmaisua. Juntumaa katsoo tahdonilmaisun olevan Espoon ja Oulun kaltaisia messuja vastaan.
– Naisteologiyhdistyksessä olemme sillä kannalla, että ei erillismessuille, Juntumaa sanoo.
Keskustelu jumalanpalvelusten järjestämisen periaatteista on herännyt, koska Espoon Espoonlahden seurakunnassa ja Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa annetaan seurakunnan tilat noin kahdesti kuussa vanhalla virkakannalla olevan Sleyn käyttöön. Näissä seurakunnissa on katsottu piispojen ja herätysliikejohtajien tahdonilmaisun mahdollistavan toiminnan. Työsyrjintää ei nähdä tapahtuvan, koska Sley vastaa jumalanpalveluksista ja jumalanpalveluksiin ei tehdä seurakunnan pappien työvuorolistaa. Sley on saattanut kutsua alueensa seurakunnista vierailijoita messua toimittamaan.
Espoossa piispa Mikko Heikka on ilmoittanut vastustavansa Espoonlahden seurakunnan käytäntöä, kun taas Oulussa piispa Samuel Salmi katsoo paikallisen Tuomiokirkkoseurakunnan toiminnan olevan muun muassa piispainkokouksen tahdonilmaisun mukaista. Tahdonilmaisun mukaan seurakunta voi antaa tiloja herätysliikkeen kirkkopyhiä ja muita tilaisuuksia varten.
Heikka kuitenkin katsoo, ettei tahdonilmaisussa puhuta Espoonlahden kaltaisesta säännönmukaisesta messutoiminnasta. Heikka on esittänyt kantansa Kotimaa24:ssä, Salmi Kotimaa-lehdessä. He ovat kommentoineet vain omien hiippakuntiensa asioita.
Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa kappalaisena toimiva Juntumaa huokailee ja puhuu pattitilanteesta.
– Jotenkin tuntuu, että aina etsitään joku porsaanreikä, jolla tavoin voidaan kuitenkin järjestää erillismessuja. Niin lukemattomat neuvottelut on käyty ja perusteelliset teologiset pohdinnat ja me olemme tässä edelleen, hän toteaa.
Hän sanoo ymmärtävänsä Mikko Heikan kantaa Espoossa ja katsoo Heikan toimivan johdonmukaisesti ja kirkon nykyisen virkaratkaisun mukaan. Periaatteessa Juntumaa pitää hyvänä, että tahdonilmaisu on laadittu, mutta hänen mukaansa sen ei pitäisi voida mahdollistaa Oulun ja Espoon kaltaisia järjestelyjä.
Mikä ratkaisuksi ongelmaan? Juntumaan on vaikea löytää mitään muuta ratkaisua kuin se, että kirkossa eletään sekä miesten että naisten pappeuden hyväksyvän virkaratkaisun mukaan, tai sitten naispappeuden vastustajien on perustettava omia kirkkojaan.
– Seurakunta voi tehdä yhteistyötä herätysliikkeen kanssa ja antaa tiloja. Mutta yhteistyö tarkoittaa sitä, että kuka tahansa pappi voi olla palvelemassa. Omassa porukassa toimiminen ei ole aitoa yhteistyötä, jollaiseen tahdonilmaisu mielestäni kehottaa. En pidä mahdollisena säännönmukaisia eikä myöskään kertaluonteisia erillismessuja seurakunnissa.
– Se, jos ihmisen sukupuoli on mennyt Raamatun sanan ja kaiken edelle on minusta harhaoppia, koska pelastus on yksin uskosta ja armosta. Virka ei ole pelastuskysymys, kuten kaikkein jyrkimmät naispappeuden vastustajat ajattelevat, vaan kirkon ulkonaisen järjestyksen kysymys.
– Esimerkiksi lestadiolainen liike on oppinut yhteistyön. Heidän pappinsa toimivat aivan sujuvasti naispappien kanssa jättäen kunkin omat uskonkäsitykset Jumalan ja yksilön väliseksi asiaksi. Toivoisin tätä kaikilta herätysliikkeiltä, jotka meidän kirkon sisällä ovat. Kyllä minä voin kunnioittaa ihmistä, joka ei hyväksy naispappeutta, mutta sitä en hyväksy, että sen perusteella syrjitään puhumattakaan, että julistettaisiin harhaoppiseksi. Se, että kristityt tappelevat keskenään, on huonoin mahdollinen todistus maailmalle. Toivon, että pääsisimme siihen, että voisimme kunnioittaa toistemme näkemyksiä, Juntumaa sanoo.
Tutustu tahdonilmaisuun
Lue myös: Piispa Heikka ei salli Espoon naispapittomia messuja
Sleyn erillismessuja Espoossa – moniäänisyyttä vai syrjintää?
Seurakuntaneuvosto saa punnittavakseen Sley-messujen kohtalon
Oulun tuomiorovasti hämmästelee Heikan ”inkivisitio-linjaa”
Ilmoita asiavirheestä