Naisteologien puheenjohtaja ottaa kantaa liberaaliustulkintoihin

JuntumaaSoili205

Naisteologit ry:n puheenjohtaja Soili Juntumaa ihmettelee joitain Kati Niemelän tuoreesta tutkimuksesta syntyneitä tulkintoja. Niemelän tutkimustulosten mukaan muun muassa naispapit olisivat mieskollegojaan liberaalimpia. Juntumaa kertoo seuranneensa keskustelua, muttei ole lukenut tutkimusta kokonaan. Juntumaa kuitenkin allekirjoittaa tutkimuksen ajatuksen naisista positiivisen muutoksen agentteina jotka lisäävät kirkon avoimuutta.

– Minusta naiset ovat ymmärtäneet ehkä paremmin kirkon kontekstuaalisuuden eli sen, että kirkon pitää ottaa huomioon ympäröivä yhteiskunta. Kirkon ei pidä ylipäätään elää umpiossa, sillä muuten seurauksena on joutuminen marginaaliin.

Niemelän tutkimuksen mukaan mies- ja naispappien konservatiivisuudessa on huomattava ero. Lähes puolet miehistä kokee olevansa hyvin tai melko konservatiivisia kun taas naisten vastaava luku on 12 prosenttia.

– Miesten luku on kieltämättä korkea. Minua kiinnostaisi tietää mitä konservatiivisuudella tässä yhteydessä on tarkoitettu.

Juntumaan katsoo naispappien muuttaneen kirkon julkisuuskuvaa ihmisläheisemmäksi ja myönteisemmäksi. Hän mainitsee esimerkiksi kastetilaisuuden, jolloin naispapit ovat usein vahvemmilla kuin mieskollegat.

Juntumaata kismittää seksuaalivähemmistökysymyksen alituinen esillä oleminen ja linkittäminen naispappeuteen ja heidän väitettyyn liberaaliuteensa. Hänestä sinänsä oleellisen kysymyksen sijaan tulisi puhua esimerkiksi syrjäytymisestä.

– Ihmettelen miksi seksuaalisuus nousee nykyisessä kirkollisessa keskustelussa lähes aina keskiöön. Toivoisin keskustelun ohjautuvan enemmän köyhyyden, perheväkivallan ja syrjäytymisen kaltaisiin aiheisiin eli siihen lähimmäisenrakkauteen, mistä Jeesus piti kaiken uskon ytimenä.

Juntumaa pitää kielteisesti naisten pappeuteen suhtautuvan toisen naisteologijärjestön Priscilla ry:n puheenjohtajan Soili Haverisen ajatusta siitä, että naispappeus saattaa muodostua pelastuskysymykseksi hyvin erikoisena.

 – Käsittämätöntä. Pelastus liittyy siihen uskonko Jeesuksen vai en.

Naisteologit ry:llä Juntumaa katsoo olevan tärkeä tehtävä jatkossakin, vaikka virkakysymyskeskustelu joskus laantuisi.

– Useimmilla kansalaisjärjestöillä on naisjaostonsa. Kyse on ammatti-identiteetin vahvistamisesta ja kollegiaalisesta tuesta. Pappisliitolla on monia muitakin ala-osastoja, joista me olemme suurin. Yksi esimerkki naisteologien asioista on ollut viime aikoina naispapin uuteen virkapukuun liittyvät kysymykset.

Katso ja lue myös: Kati Niemelän tutkimus

Niemelä: ”Kirkon muutoksen takana merkkjeä kostonhalusta”

Niemelä: Kostopuheet vievät sivuraiteelle itse asiasta

Naissteologijarjeston puheenjohtaja: Naisen pappeus voi muodostua pelastuskysymykseksi

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliViimeiset muuttavat Sleyn Espoon tukikodeista
Seuraava artikkeliTS: John Vikström huolissaan pienten seurakuntien kohtalosta

Ei näytettäviä viestejä