Naisteologit ry:n sihteeri Maarit Hirvi ei katso hyvällä sitä, että kirkkoon vihitään uusia lehtoreita.
– Eihän seurakunnilla ole edes varaa tuollaisia palkata, jotka tekisivät vaan tiettyä työalaa. Mikseivät hakeudu diakoniksi, jos haluavat auttaa. Lehtorin tehtävä on ihan sama kuin diakonian tehtävä, Hirvi lataa.
Käytännössä hän olisi valmis lopettamaan koko lehtorin viran kirkosta.
– Minä lopettaisin kyllä. Kirkko ei tarvitse enää tuollaista tynkävirkaa. Menkööt diakoniksi sellaiset naiset, jotka eivät halua papinvirkaa, hän jatkaa.
Hirven kanta on selvästi jyrkempi kuin Naisteologit ry:n puheenjohtajan Salla Häkkisen, joka katsoo, että lehtorien vihkimiset ovat kiinni seurakuntien tarpeista.
Hirvi on Lappeenrannan Sammonlahden seurakunnan kappalainen. Hänen tiedossaan ei ole, että ainakaan Lappeenrannassa kukaan haluaisi lehtoriksi.
– Seurakunnat muutenkin säästävät. Tehokkuutta tarvitaan ja toimituksia hoidetaan urakalla. Saahan maallikkokin saarnata ja jakaa ehtoollista, miksi siihen tarvittaisiin erikseen virkaan vihitty lehtori.
Kirkkoon vihitään pitkästä aikaa lehtori Espoon piispan Tapio Luoman toimesta. Luoma kommentoi Kotimaa24:lle, että hänen on vaikea tällä hetkellä nähdä, että seurakuntatyössä lehtorin viralla olisi tulevaisuutta. Tilanne voisi kuitenkin muuttua, jos kirkko löytää ratkaisun eri työntekijäryhmiä kokoavaan diakonivirkaan.
Lehtoriksi vihittävä Tiina Karlsson tekee työtä Suomen Raamattuopistolla. Maarit Hirvi sanoo ymmärtävänsä lehtorin vihkimyksen Raamattuopistolle siitä näkökulmasta käsin, ettei opisto hyväksy naispappeutta. Karlsson on kuitenkin kertonut Kotimaalle olevansa valmis tekemään alttariyhteistyötä myös naispappien kanssa.
Kirkon palveluksessa on enää kymmenkunta lehtoria. Virka on syntynyt aikana, jona naisteologien ei vielä ollut mahdollista saada pappisvihkimystä.
Kuva: Johannes Ijäs
Lue myös:
Naisteologien puheenjohtaja: Lehtorit seurakuntien asia
Lehtorin viran ei tarvitse olla jäänne, sanoo Tiina Karlsson
Espoon hiippakuntaan saadaan lehtori
Ilmoita asiavirheestä