Naisteologijärjestön puheenjohtaja: Naisen pappeus voi muodostua pelastuskysymykseksi

Priscilla_kuva_1Priscilla täyttää kymmenen vuotta. Järjestön aktiivinen tavoite ei ole naispappeuden lopettaminen luterilaisesta kirkosta, vaan se pyrkii auttamaan ja tukemaan herätyskristillisiä naisteologeja oman kutsumuksen ja työpaikan löytämisessä, kertoo järjestön puheenjohtaja, teologian maisteri Soili Haverinen.

Järjestö luo tukiverkoston sen noin puolellesadalle jäsenelle. Varsinaiset jäsenet naisteologeja. Järjestö on perinteisellä virkakannalla eli se ei hyväksy naisten pappeutta.

– Herätyskristityillä tarkoitetaan niitä, joilla on henkilökohtainen usko. Sillä ei viitata minkään herätysliikkeen jäsenyyteen, Haverinen kertoo.

Naisteologit ry:n kanssa lähinnä mediadebatteja

Kirkollisen Naisteologit ry:n kanssa Priscillalla ei Haverisen mukaan ole juuri ollut kontakteja.

– Lähinnä olemme olleet debateissa radiossa tai televisiossa ikään kuin vastapuolina. Naisteologit ry on profiloitunut vahvasti naispastorien asioiden ajamisessa, Haverinen toteaa.

Priscilla varsinainen tavoite ei ole naispappeuden lopettaminen kirkosta.

– Ei se ole mikään aktiivinen tavoite. Meillä on niin paljon työsarkaa, kun autamme naisteologeja. Mutta emme me pahoillamme olisi, jos niin kävisi. Se edellyttäisi, että olisi aidosti merkittävä naisteologien virka sen tilalla.

Lehtorien määräkin on kirkossa koko ajan vähentynyt. Haverinen kuitenkin muistaa, että piispa Eero Huovinen vihki vielä parisen vuotta sitten lehtorin virkaan.

– Seurakunnista on lakkautettu lehtorin virkoja tai muutettu pastorin viroiksi, Haverinen sanoo ja kertoo Priscillan tukeneen lehtoreita tällaisissa tilanteissa. Haverinen toteaa, että joitakin iäkkäämpiä lehtoreita, jotka on ”ajettu pois virasta”, on jäänyt työttömiksi. Haverisen mukaan nuorempien naisteologien, jotka eivät halua papeiksi, on helpompi löytää töitä kuin iäkkäämpien.

Pappeus ja pelastus?

Kuinka jyrkästi Priscilla tai sen puheenjohtaja naispappeuteen suhtautuu? Nähdäänkö se jopa pelastuskysymyksenä? Soili Haverinen vastaa varovaisesti ja muotoilee sanojaan tarkkaan. Hän sanoo, ettei ylipäänsä lähestyä asiaa mielellään tästä näkökulmasta. Kyse on pikemminkin siitä, mitä naispappeus tekee kirkolle.

– Se on ensisijaisesti yhteisön, ei yksilön kysymys. Tutkija Kati Niemelän tutkimuksesta käy ilmi, että klassinen kristillinen opetus on väistynyt kirkosta naispappeuden tulon myötä, Haverinen sanoo.

– En kehottaisi ketään naista ottamaan pappisvihkimystä. Jos on kutsumus hengelliseen työhön, kehottaisin miettimään henkilökohtaisesti Raamatun äärellä asiaa eri näkökulmista. Tällä hetkellä kirkossa ei tarjota vaihtoehtoja naisteologeille, vaan naispappeus nähdään ainoana autuuttavana tekijänä.

Haverinen toteaa, että osa naispapeista kokee, että heillä on kutsumus hengelliseen työhön.

– He eivät miellä niin vahvana asiana paimenvirkaa. He haluavat vain tehdä hengellistä työtä. On erilainen kysymys, jos tietoisesti otetaan etäisyyttä Raamatun opetukseen paimenvirasta ja sitä myötä Raamatun seurakuntakäsityksestä ja lopulta pelastuskäsityksestä, Haverinen sanoo.

Näkeekö Priscillan puheenjohtaja siis papiksi ryhtymisen naiselle jopa pelastuskysymyksenä?

– Minun tehtävä ei ole määritellä sitä, mikä on jollekin pelastuskysymys. En voi sanoa, että se ei ole pelastuskysymys. Se voi jollekin muodostua sellaiseksi kysymykseksi, jonka takia irrottaudutaan Raamatusta, hän vastaa.


Priscilla täyttää syksyllä 10 vuotta

Herätyskristittyjen naisteologien yhdistys Priscilla juhlii 10-vuotistaivaltaan 1.10. Helsingin Agricolan kirkolla. Juhla alkaa klo 15 paneelikeskustelulla aiheesta ”Onko Raamattu uhka tasa-arvolle?”. Teologian kandidaatti Ida Jungnerin johtamassa paneelissa keskustelijoina ovat aktiivisesti tähän aiheeseen kantaa ottaneet valtiotieteiden tohtori Sari Roman-Lagerspetz, Sanansaattaja-lehden päätoimittaja Hannu Kippo, Agricola-yhteisön toiminnanjohtaja pastori kasvatustieteiden tohtori Teemu Laajasalo sekä teologian maisteri Priscilla-yhdistyksen puheenjohtaja Soili Haverinen.

Kahvitauon jälkeen iltajuhlassa kuullaan muuta ohjelmaa. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia.

Lue myös Niemelä: ”Kirkon muutoksen takana merkkjeä kostonhalusta”

Niemelä: Kostopuheet vievät sivuraiteelle itse asiasta

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSisäministeri Räsänen: Uskonnonopetus ei saa kärsiä uudistuksessa
Seuraava artikkeliLuterilaisia seurakuntia sittenkin mukana pääkaupunkiseudun mediakampanjassa

Ei näytettäviä viestejä