Näkemys sateenkaariparien vihkimättä jättämisestä lain hengen vastaisena saa huutia

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) pitää yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän ulostuloa avioliitosta harkitsemattomana. Hän kertoo asiasta tiedotteessaan.

Pimiä totesi tiistaina, että kirkon linja olla vihkimättä sateenkaaripareja on vastoin yhdenvertaisuuslain henkeä. Hän myös toivoi kirkolliskokouksen edistävän 22 kirkolliskokousedustajan aloitetta samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä.

Räsäsen mukaan yhdenvertaisuusvaltuutetun tulkinta on väärä. Hän toteaa olleensa viime hallituskaudella kirkollisasioista vastaava ministeri ja osallistuneensa yhdenvertaisuuslain säätämiseen.

– Tämän kysymyksen suhteen laki ja sen perustelut harkittiin huolella. Yhdenvertaisuuslain syrjintäkielto ei koske lainkaan uskonnonharjoitusta, Räsänen toteaa tiedotteessaan.

– Kirkollinen avioliittoon vihkiminen on yhdenvertaisuuslain perustelujen mukaan osa uskonnonharjoitusta. Tämä on myös ollut eduskunnan selkeä tahtotila, joten tulkinta yhdenvertaisuuslain hengestä on tuulesta temmattu.

Räsänen huomauttaa, että yhdenvertaisuuslain perusteluissa todetaan: Ehdotetulla lailla ei puututtaisi uskonnollisten yhteisöjen oppeihin ja tulkintoihin koskien esimerkiksi avioliittoon siunaamista. Avioliittoon vihkiminen on uskonnollisessa yhdyskunnassa osa uskonnon harjoittamisen oikeutta.

Hän toteaa, että eduskunnan perustuslakivaliokunta on maaliskuussa 2008 linjannut avioliittoon vihkimisen luonteesta näin: ”Kirkollinen vihkiminen on osa uskonnon harjoittamisen oikeutta. Uskonnon tunnustamisen ja harjoittamisen vapauteen sisältyy kunkin uskonnollisen yhteisön mahdollisuus päättää omista uskonnollisista menoistaan.”

– Yhdenvertaisuusvaltuutetun ei viranomaisena toimiessaan tulisi sekoittaa henkilökohtaisia mielipiteitään yhdenvertaisuuslain tulkintaan vastoin sen selkeästi ilmaistuja perusteluja, Räsänen toteaa.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun näkemys saa tyrmäyksen myös Kirkkohallituksesta

Entä mikä on kirkkohallituksen kanta avioliiton ja yhdenvertaisuuslain suhteesta?

Se ilmenee uutta avioliittolakia käsittelevästä oikeudellisesta selvityksestä, kertoo Kirkkohallituksen hallinto-osaston kirkkoneuvos Pirjo Pihlaja sähköpostitse Kotimaa24:lle.

Viime syksynä julkaistussa selvityksessä todetaan, että yhdenvertaisuuslakia ei sovelleta yksityis- eikä perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan eikä uskonnonharjoitukseen, Pihlaja kertoo. Uskonnonharjoitukseen kuuluvat muun muassa jumalanpalvelus sekä muut uskonnolliset toimitukset ja tilaisuudet muun muassa evankelis-luterilaisessa kirkossa.

– Minulla ei ole lisättävää tuohon kirkkohallituksen selvityksessä otettuun kantaan, Pihlaja sanoo.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Sateenkaariparin vihkimättä jättäminen on vastoin yhdenvertaisuuslain henkeä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSleyllä alijäämää viime vuonna kaksi miljoonaa euroa – ”Älyttömän kova vuosi”
Seuraava artikkeliMetropoliitta Ambrosius: Arkkipiispan istuimen siirto Kuopista Helsinkiin luontevaa

Ei näytettäviä viestejä