Nuoret tekevät ensi vuonna töitä kirkossa erityisesti sen eteen, että eri tavoin ajattelevien ja uskoaan todeksi elävien välille syntyisi siltoja ja aitoa yhteisöllisyyttä, kertoo Vilma Saarinen, 24. Hänet valittiin tällä viikolla nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä NAVIn uudeksi puheenjohtajaksi vuodelle 2019.
Saarinen opiskelee viidettä vuotta teologiaa Helsingin yliopistossa. Hän unelmoi pappeudesta, mutta on opiskellut myös uskonnon, historian ja elämänkatsomustiedon opettajaksi.
– Kirkossa vaikuttaminen on minulle intohimo, ja teen sitä nyt maallikon näkökulmasta. Ihannekirkossani ei olla työntekijäkeskeisiä vaan meidät maallikot otetaan mukaan ideoimaan ja toteuttamaan toimintaa.
Saarinen on aktiivinen myös Suomen Ekumeenisessa Neuvostossa. Hän toimii sen Lapsi- ja nuorisotyön jaoston sihteerinä sekä nuorten Ketko-koulutuksen koordinaattorina. Ketkossa nuoret tutustuvat käytännön tasolla eri kirkkokuntiin ja pohtivat yhteistyömahdollisuuksia. Koulutuksen aikana saa tietoa myös nuorten kansainvälisestä ekumeniasta.
Ekumeeninen toiminta on vahvistanut Vilma Saarisen näkyä siitä, että myös oman kirkon sisällä eri tavoin ajattelevilla on mahdollisuus löytää ja vaalia kristittyjen yhteyttä.
– On tunnustettava se tosiasia, että syyt ristiriitoihin ovat syvällä henkilökohtaisissa tavoissamme ymmärtää kristinuskoa ja Raamattua. Kun keskustelemme erilaisten ajattelutapojen peruslähtökohdista emmekä vain hymistele, saattaa aito ymmärrys lisääntyä.
– Suvaitsevaisuus voi syntyä vain aidosta yrityksestä eläytyä toisen ajatusmaailmaan, Saarinen sanoo.
”Tulkinta nuorista löyhästi sitoutuneina päättäjinä on väärä”
Nuoret ovat vahvasti aliedustettuina kirkon päätöksenteossa, vaikka NAVI on jo pitkään tehnyt työtä nuorten vaikutusmahdollisuuksien parantamiseksi.
– Kirkossa on epäonnistuttu uuden sukupolven kutsumisessa mukaan vastuunkantajiksi. Paljon on vielä työtä tehtävänä. Nuorten asia on kuitenkin saanut hienosti näkyvyyttä tämän vuoden seurakuntavaalikampanjassa.
Saarisen mukaan ongelmat johtuvat kierteestä, joka pitäisi saada katkaistua. Kun nuoria ei osallisteta seurakunnissa, kirkko ei enää kiinnosta heitä. Niinpä nuorilla ei ole halua lähteä vaikuttamaan.
Kirkon ja seurakuntien pitäisi siis herätellä nuorten kiinnostusta, mutta puuttua myös rakenteellisiin ongelmiin. Nuoret koetaan Saarisen mukaan kirkollisessa päätöksenteossa usein löyhästi sitoutuneiksi. Tulkinta on hänen mukaansa väärä.
– Eivät nuoret lopeta luottamustehtäviä seurakunnassa kesken kauden siksi, etteivät olisi sitoutuneita, vaan siksi, että joutuvat muuttamaan opiskelujen perässä. NAVI on esittänyt jo keväällä 2017, että nuoret saisivat muutosta huolimatta jatkaa kauden loppuun alkuperäisessä kotiseurakunnassaan, mutta tämä asia ei ole edennyt.
Yksi ongelma on myös se, että nuoret äänestävät seurakuntavaaleissa usein vanhempia ehdokkaita, mutta vanhemmat ihmiset harvoin äänestävät nuorta ehdokasta.
– Tähän toivon muutosta jo näissä seurakuntavaaleissa.
Kuva: Vilma Saarinen
Lue myös:
Nuorisojärjestöillä yhteiskampanja seurakuntavaaleissa – katso myös video
Arkistojuttu: Anton Sutinen NAVI:n puheenjohtajaksi
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.