Tieliikennelaki velvoittaa, että jalankulkijan on pimeän aikana tiellä liikkuessaan käytettävä heijastinta. Kyselyjen mukaan kuitenkin vain noin puolet jalankulkijoista noudattaa ohjetta. Todellisuudessa heijastimen käyttäjien määrä on varmasti vielä pienempi.
Miksi sitten heijastimen käyttö on niin vähäistä? Ehkä suurin syy on välinpitämättömyys. Ei tulla ajatelleeksi, että heijastin voi säästää oman hengen. Kysymys on siis turvallisuudesta.
Heijastimen käyttö ei ole mitenkään epämuodikasta, päinvastoin. Heijastimia löytyy niin monentyyppisiä, -värisiä ja -mallisia, että varmaan jokainen löytää mieleisensä. Kustannuskaan ei ole este, sillä heijastimia saa myös ilmaiseksi.
Kaukovaloilla ajava autoilija näkee pimeässä jalankulkijan noin 100 metrin etäisyydeltä, mutta heijastinta käyttävän jopa 300 metrin päästä. Tuolloin autoilijalle jää tarpeeksi aikaa reagoida, jos kulkija sattuu vaikka horjahtamaan ajotielle tai esimerkiksi kävelee toisen kanssa rinnakkain. Vaara saattaa uhata myös silloin, kun autot ohittavat toisensa juuri jalankulkijan kohdalla.
Lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 40 metrin päästä, mutta heijastimen käyttäjän jo 150 metrin etäisyydeltä.
Autoilijan näkymää saattavat vielä heikentää esimerkiksi sade, sumu, huurtuneet tai likaantuneet ikkunat tai ajovalot. Valaistuilla alueillakin autoilijan on joskus vaikea huomata pimeällä liikkuvia henkilöitä. Katu- ja mainosvalot, puiden ja pensaiden varjot ja tummat vaatteet hankaloittavat jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden erottamista.
Kyse ei siis ole siitä, näetkö itse kulkea, vaan siitä, näkevätkö muut tiellä liikkujat sinut! Pimeällä tiellä sattuneissa vakavissa onnettomuuksissa olisi heijastin monesti pelastanut jalankulkijan hengen.
Fiksu näkyy pimeässä ja käyttää heijastinta!
Ilmoita asiavirheestä