Kuningas Salomon temppelin tuhoamisesta syytetyn Nebukadnessar II:n sylinteripiirtokirjoitus huutokaupataan New Yorkissa keskiviikkona. Babylonin valtakuntaa hallinneen (605–562 ekr.) Nebukadnessar II:n piirtokirjoituksen myyntihinnan odotetaan kohoavan 500 000 dollariin eli runsaaseen 360 000 euroon, kertoo sanomalehti Guardian.
Savitauluja ja sylinteripiirtokirjoituksia näkee kansainvälisissä huutokaupoissa harvoin, sanoo Helsingin yliopiston Lähi-idän arkeologian dosentti Sanna Aro-Valjus.
– Muinaismuistolakien mukaisesti esineille on aina esitettävä alkuperätodistus eli on osoitettava, että esine on ollut jo kauan aikaa esimerkiksi yksityisessä omistuksessa ennen moderneja maastavientikieltoja. Tässä nimenomaisessa tapauksessa edellinen omistaja oli kirjastonhoitaja Philadelphiasta. Olisi hauska tietää esineen kulkuhistoriasta ennen vuotta 1954, Aro-Valjus sanoo.
Runsaan 20 senttimetrin mittainen savesta tehty sylinteri on Guardianin mukaan suurin viime vuosina myyntiin päätyneistä nuolenpääpiirtokirjoituksista. Akkadinkielisessä piirtokirjoituksessa kuningas kertoo rakentaneensa uudelleen Sipparissa sijainneen Shamashin, babylonialaisten aurigonjumalan, temppelin. Sippar sijaitsee nykyisen Irakin alueella.
Aro-Valjus pitää arvioita sinetin myyntihinnasta korkeina.
– Hinta tuntuu aika huimalta, en osaa sanoa, mihin se perustuu. Erittäin varakkaita keräilijöitä kyllä on, esimerkiksi norjalainen Martin Schøyen. Hän saattaisi jopa olla se potentiaalinen uusi omistaja.
Aro-Valjus kertoo, että maailman muinaismuisto- ja antikviteettimarkkinoilla liikkuu paljon ryöstökaivauksilta ja muista laittomista lähteistä hankittuja nuolenpääpiirtokirjoituksia, pääasiassa savitauluille kirjoitettuna.
– Niiden määrä on 2003 alkaneen Irakin sodan ja nyt 2011 alkaneen Syyrian kriisin vuoksi noussut jyrkästi. Suuri liikkuvuus voi suomalaisesta näkökulmasta tuntua oudolta, koska Suomessa hyvin harva yksityishenkilö omistaa savitauluja eikä niillä täällä ole juuri lainkaan kysyntää, etenkään koska tavara on laitonta, Aro-Valjus sanoo.
Kuningas Nebukadnessaria luonnehditaan tässä ja muissakin hänen kuninkaanpiirtokirjoituksissaan muun muassa viisaaksi, elättäjäksi ja Marduk-jumalan suosikiksi.
Raamatussa (2. Kun 25:8) kuvatun Jerusalemin temppelin hävityksen lisäksi juutalainen historioitsija Josefus väitti Nebukadnessar II:n olevan vastuussa Semiramiin riippuvien puutarhojen rakentamisesta. Historiallisia todisteita puutarhojen olemassaolosta ei ole säilynyt.
Ilmoita asiavirheestä