Uskonto ei näy urheiluseuroissa, mutta joidenkin lajien syntymisessä kristinuskolla on ollut näppinsä pelissä tavalla tai toisella. Kotimaa listasi viisi mielenkiintoisinta. Jos keksit lisää, kommentoi alle!
Pesäpallo
Sanotaan, että pesäpallo on Pohjanmaan uskonto. Lajin kehitti urheilun monitoimimies ja liikuntatieteen tohtori Lauri ”Tahko” Pihkala, jonka isä oli Pihtiputaan kirkkoherra, rovasti Aleksander Gummerus. Pihkalan mukaan penkkiurheilukin sopii kristinuskosta vieraantuneen ihmisen uskonnoksi. Tämä tiedetään myös Vimpelissä, jossa Vimpelin Vedon sunnuntaipelit alkavat kello 13, jotta Vimpelin pyöreän kirkon messusta saa kävellä suoraan peliin.
Lentopallo
Lentopallo on syntynyt Yhdysvalloissa YMCA-liikkeen parissa. Lentopallon kehitti Nuorten miesten kristillisen yhdistyksen liikunnanopettaja William G. Morgan Massachusettsin Holyokessa vuonna 1895. NMKY:n lentopalloseurat ovat menestyneet hyvin myös Suomessa. Pieksämäen NMKY oli lajin mahtitekijä etenkin 1970-luvulla. Lisäksi lentopallossa on kentällä samanaikaisesti yhteensä 12 pelaajaa – saman verran kuin Jeesuksella opetuslapsia.
Koripallo
Myös koripallo on saanut alkunsa YMCA-liikkeessä. Vuonna 1891 kanadalaiselle opettajalle, James Naismithille, annettiin tehtäväksi keksiä uusi laji, jota oppilaat pystyisivät pelaamaan talvisin. Naismith toimi tällöin Springfieldissä, Massachusettsin paikallisessa NMKY:ssä. NMKY-verkoston kautta laji levisi nopeasti Yhdysvaltoihin ja sieltä muualle maailmaan. Suomeen koripallo saapui 1930-luvun taitteessa, ja Suomen NMKY oli mukana perustamassa Korisliigaa. Namika Lahti pelasi vielä viime kaudella Korisliigassa, mutta seura joutui jättämään sarjapaikkansa ajauduttuaan konkurssiin keväällä.
Salibandy
Lähes jokaisella seurakunnalla on oma liikuntakerho, jossa pelataan sählyä ilman urheilullisia tavoitteita. Muutama tällainen sählykerho on myöhemmin kehittynyt pääsarjatason urheiluseuraksi. Näin kävi esimerkiksi Seinäjoen Peliveljille (SPV) ja Nokian Kristityille Palloilijoille (KrP), jotka ovat saaneet alkuunsa helluntaiseurakunnan sählykerhoista. Sählyn suosio selittyy lajin helppoudella. Sitä voi pelata talvellakin, eikä höntsäpelaaminen vaadi kummoisia taitoja. Kilpatasolla pelaaminen on toki asia erikseen.
Ruutuhyppely
Ruutuhyppely ei ole varsinaisesti urheilulaji, mutta lajiin liittyy niin voimakas kristillinen sanoma, että tätä koulupihojen leikkiä ei voinut jättää pois listalta. Ruutuhyppelyssä pelaajat kiertävät ristinmuotoista rataa, joka koostuu 10 ruudusta. Tarkoituksena on, että pelaaja pääsee ruudukon läpi ruutu kerrallaan ”Taivaaseen” eli ruutuihin 9 ja 10. Pelaaja heittää vuorollaan litteän kiven yhteen ruutuun ja lähtee hyppimään yhdellä jalalla ruudusta toiseen. Hän ei saa astua siihen ruutuun, jossa kivi on. Ruuduissa edetään numerojärjestyksessä. Takaisin tullessa heittokivi napataan mukaan astumatta kyseiseen ruutuun. Ruutuhypyn voittaa se, joka on ensimmäisenä heittänyt kiven jokaiseen 10 ruutuun ja kiertänyt jokaisen heittokerran jälkeen hyppäämällä ruudukon päästä päähän.
Kuva: Emilia Karhu
Ilmoita asiavirheestä