Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on kehottanut Euroopassa eläviä juutalaisia muuttamaan Israeliin, kertoo New York Times. Lehden mukaan Netanjahu oli sunnuntaina Jerusalemissa pitämässään puheessa kertonut hallituksensa kannustavan Euroopan juutalaisia ”massamaahanmuuttoon”.
Israelissa järjestetään vaalit noin kuukauden päästä. Aihe on poliittisesti arka sekä Israelissa että Euroopassa.
Netanjahu piti puheensa seuraavana aamuna Kööpenhaminassa sattuneesta terrori-iskusta. Iskussa kuoli synagogaa vartioinut ja juutalaisyhteisöön kuulunut mies. Pääministerin mukaan juutalaiset ansaitsevat suojelua kaikissa maissa, mutta painotti Israelin olevan juutalaisten koti ja maan mahdollisuuksia turvata kansalaistensa turvallisuus.
Tanskan johtavan rabbin Jair Melchior kertoi olevansa pettynyt Netanjahun lausuntoon. Hänen mukaansa Israeliin muuttavien juutalaisten motiivina ei ole terrorismin pelko vaan rakkaus Israelia kohtaan.
Pew Research Center kertoi helmikuun alkupuolella juutalaisten määrän Euroopassa vähentyneen radikaalisti viimeisten vuosikymmenien aikana. Suurin syy on ollut muuttoliike vuonna 1948 perustettuun Israeliin.
Tutkimuskeskuksen tilastojen mukaan juutalaisia oli Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen 3,8 miljoonaa. Nyt maanosassa asuu arviolta noin 1,4 miljoonaa juutalaista.
Ennen toisen maailmansodan aikaista juutalaisten kansanmurhaa eli holokaustia Euroopassa asui 57 prosenttia maailman juutalaisista, 9,5 miljoonaa. Nykyinen luku vastaa noin kymmentä prosenttia.
Eniten juutalaisten määrä on romahtanut Itä-Euroopassa ja entisen Neuvostoliiton alueella. Ennen toista maailmasotaa alueilla asui arviolta 7,1 miljoonaa juutalaista, nykyisin enää vajaat 400 000. Euroopan maista ainoastaan Saksassa ja Ranskassa juutalaisväestön määrä on noussut holokaustia edeltävälle tasolle.
Anti-semitismi eli juutalaisviha on ollut viime vuosina nousussa Euroopassa. Antisemitismillä tarkoitetaan juutalaisiin etnisen taustan perusteella kohdistuvaa vihaa. European Forum on Antisemitism on määritellyt antisemitismiksi muun muassa juutalaisten valtaan tai maailmanlaajuiseen salaliittoon vihjaavien perättömien syytösten levittämisen. Antisemitismiä voi määritelmän mukaan esiintyä myös Israelin ja kaikkien juutalaisten ajatuksellisesta yhdistämisestä.
Pew Research Centerin tietojen mukaan esimerkiksi Britanniassa kirjattiin viime vuonna 1000 antisemitististä välikohtausta.
Kuva Jerusalemista yhdeltä sen pääkaduista Jerusalem-päivänä. Kuva: Olli Seppälä
Ilmoita asiavirheestä