Kirkon tutkimuskeskuksen tekemä tuore tutkimus valottaa alle 30-vuotiaiden nuorten äänestämiskäyttäytymistä viime syksyn seurakuntavaaleissa. Tutkimuksesta selvisi, että mahdollisuus äänestää sähköisesti internetin kautta lisäisi nuorten äänestämistä. Lähes puolet äänestämättä jättäneistä nuorista ilmoitti kyselyssä, että äänestäisi varmasti, jos voisi äänestää netissä.
Tutkimuksessa selvitettiin myös 16–17-vuotiaiden halukkuutta äänestää kunnallisvaaleissa, jos niiden äänioikeusikäraja laskettaisiin 16-vuoteen. Vastanneista alle 18-vuotiaista kolme neljästä ilmoitti, että äänestäsi, jos kunnallisvaalien äänioikeusikärajaa laskettaisiin.
Vaalikoneen käyttömahdollisuus ja tutun ihmisen kehotus äänestää vaikuttivat nuoren ikäryhmien äänestämiseen enemmän kuin muissa ikäryhmissä. Vaalikone oli laajamittaisesti käytössä viime vaaleissa ensimmäistä kertaa.
Äänestämättä jättäneiden nuorten joukossa näyttää olevan iäkkäämpiin verrattuna enemmän niitä, jotka olisivat periaatteessa voineet äänestää, mutta eivät niin sanotusti tulleet äänestäneeksi. Äänestämisen helpottaminen ja tiedon lisääminen voisivat lisätä näiden nuorten äänioikeutettujen aktiivisuutta.
Nuorille ikäryhmille oli iäkkäämpiä keskimäärin tärkeämpää, että ehdokas olisi nuori ja että hän ajaisi asioita, joita vastaaja itse pitää seurakunnan toiminnassa tärkeinä.
Nuorista 60 prosenttia valitsi ei-poliittisen listan seurakuntavaaleissa
Tutkimukseen vastanneista yli 60 prosenttia valitsi ei-poliittisen listan seurakuntavaaleissa. Poliittisen listan valinneet alle 18-vuotiaat ilmoittivat, että he valitsisivat mieluiten ehdokkaan vihreiden ja kokoomuksen listoilta.
Kaikkien tutkimukseen vastanneiden joukossa (17–79-vuotiaat) keskustapuolue ja kokoomus olivat suosituimmat puolueet, jos vastaaja oli valinnut poliittisen listan.
Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Kirkon tutkimuskeskuksen toimeksiannosta. Vastaajina olivat 16–79-vuotiaat suomalaiset Ahvenanmaan maakuntaa lukuun ottamatta. Vastaajajoukon koko on 1501. Lisäksi tutkimukseen liitettiin 16–29-vuotiaiden keskuudessa tehtyjä lisähaastatteluja. Puhelinhaastattelut tehtiin 17–23.11.2010 eli heti vuoden 2010 seurakuntavaalien jälkeen.
Ilmoita asiavirheestä