Nettisaarnat ovat avuksi ja iloksi muille

Kotimaa Pro julkaisee kesällä Digipostillan, valtakunnallisen saarna-arkiston. Saarnatekstejä on nettiin laitettu aiemminkin. Monet seurakunnat keräävät omille sivuilleen kirkossa pidettyjä saarnoja ja jotkut papit laittavat omia tekstejään esimerkiksi blogiin. Saarnatekstin jakamiseen netissä löytyy monia syitä. Yleensä tekstin toivotaan olevan avuksi ja iloksi muille.

Harjavallan seurakunnan kappalainen Tuomo Lindgren on laittanut nettiin saarnoja ja toimituspuheita koko pappisuransa ajalta. Ensin tekstit olivat omalla kotisivulla ja myöhemmin erilaiset blogialustat tarjosivat kätevän arkistointijärjestelmän.

– Alusta asti tarkoituksena oli nimenomaan julkaista omia puheita ja saarnoja. Kaikki blogini perustuvat siihen, että voin laittaa sinne työn ohessa syntyvää materiaalia, Lindgren kertoo.

Motiivina saarnojen ja puheiden julkaisulle on Lindgrenin sanojen mukaan toisaalta se, että ”papit jeesaa toisiaan” ja toisaalta se, että omat muistiinpanot kulkevat netissä. Toisten saarnatekstistä voi saada inspiraatiota omaan saarnaa varten.

– Minulla on se ajatus, että laitan kaikki tekstit enkä vain parhaimpia. Huono saarna ei tietysti ole mikään ansio, mutta sekin voi kirkastaa jollekin ajatuksen siitä, miten itse sanoittaisi asian paremmin, Tuomo Lindgren sanoo.

Lindgren peräänkuuluttaa nimenomaan tällaista papiston keskinäistä jeesaamista. Välineitä ideoiden jakamiseen ei juurikaan ole ollut, ainakaan ennen Facebookin suljettua pappien ryhmää. Tuomo Lindgren näkee myös Kotimaa Pro:n Digipostillan hyvänä mahdollisuutena ideoiden jakoon.

– Jos sinne tulisi edes sata pappia, jotka laittaisivat saarnojaan jakoon, niin siitä syntyisi jo aika valtava kokoelma, jota voisi käyttää oman työnsä avuksi. Siellähän voisi olla keskeneräistäkin tekstiä, muistiinpanoja tai vastaavaa, Lindgren ideoi.

Julkista vai ei?

Sairaalapastori Satu Valkonen-Lindblad Savonlinnasta innostui laittamaan omia saarnojaan nettiin luettuaan toisten saarnablogeja. Saarnablogi syntyi oikeastaan osaksi blogikokoelmaa, josta yksi oli runoille, toinen päiväkirjalle ja kolmas siis saarnoille.

– Olen aina tykännyt kirjoittamisesta ja ajattelin, että saarnani voisivat olla siunaukseksi myös toisille, Valkonen-Lindblad sanoo.

Aloitettuaan sairaalapastorina Valkonen-Lindblad ei ole enää päivittänyt blogia, koska työhön ei kuulu saarnavuoroja. Satu Valkonen-Lindblad ajatteli saarnojensa kohdeyleisöksi ihan kaikenlaiset lukijat. Blogin kautta saarnojen viesti ulottui kirkkosalia kauemmaksi.

Tuomo Lindgrenin blogisivulla saarna- ja toimituspuhetekstit ovat suojattuja. Hän antaa lukuoikeuksia erityisesti kirkon virassa toimiville.

– Olen laittanut niitä jakoon silläkin ajatuksella, että antaessaan saa. Siitä saa hyvän mielen, mutta joskus lahjaksi saa toisilta papeilta apua ja ideoita omaan työhön. Sitä osaa arvostaa silloin kun on väsynyt ja ideat ovat vähissä.

Seurakuntien arkistot seurakuntalaisille

Myös monet seurakunnat julkaisevat netissä pappiensa saarnoja. Haminan seurakunnassa arkistoa on kerätty muutama vuosi.

– Idea syntyi siitä, että jotkut seurakuntalaiset kyselivät saarnan perään, kun eivät päässeet kirkkoon. Tuli myös palautetta, että on halu palata saarnan ajatuksiin, kun muisti ei kanna. Oivallus on ikään kuin ollut syntymäisillään, mutta ajatus on karannut, kappalainen Elina Rajala kertoo.

Haminassa seurakunnan nettisivut on nähty hyväksi tavaksi palvella seurakuntalaisia asiassa. Saarnoille voi myös löytyä uusia käyttötarkoituksia. Elina Rajala kertoo, että joskus pienpiirit käyttävät pyhäpäivän saarnaa alustuksena tai hartautena ja joskus joku toinen pappi on pyytänyt lupaa käyttää jotakin saarnaa.

– Minusta saarnojen julkaisu ja uudelleenkäyttökin ovat ok. Saarnatessani olen julkisessa virassa, ja sen minkä sanon Haminassa, voin sanoa myös missä tahansa muualla, Rajala pohtii.

Elina Rajala kertoo, että joillekin papeille voi tuntua vaikealta se, että saarnan pitää olla kirjoitettuna niin tarkasti, että sen voi julkaista kirjallisena. Myös ajatusten ja tulkintojen julkaisu suurelle yleisölle voi tuntua hankalalta.

– Ihminenhän voi muuttua mietteineen, myös pappi voi saada uutta ymmärrystä. Nettijulkaisun koetaan rajoittavan tätä.

Syötä saarnasi sisään ja tule mukaan kokoamaan
Digipostillaa

Ilmoita asiavirheestä

Edellinen artikkeliLeppävaaran kastepäivä tuli ennätysvauhtia täyteen
Seuraava artikkeliNenäpäivän tuotto Sierra Leonen pitoemännille ja Haitin koululaisille

Ei näytettäviä viestejä