Radio Dein musiikkiohjelma Raatihuone täyttää kymmenen vuotta. Kyseessä on toimittaja Ariel Neulaniemen mukaan omassa lajissaan Suomen vanhin radiossa edelleen pyörivä ohjelma.
– Radiosta puuttui kokonaan levyraadin tapainen ohjelma. Niinpä aloitin sellaisen, ja se on jatkunut syyskuusta 2009 alkaen ollen lajinsa eka ja vanhin. Levylautakunta alkoi myöhemmin Radio Suomessa, Ariel Neulaniemi kertoo.
Raatihuonen nimi oli ensin Gospelraati. Nimi vaihtui vuonna 2013. Raatihuone-nimen keksi Teleksistä ja Pepe&Hyvä Olosta tuttu muusikko Markus Koskinen.
Lauantaisin kuultavassa Raatihuoneessa kaksi viikoittain vaihtuvaa musiikin asiantuntijaa arvioi uutuuksia ja paljastaa lopuksi oman suosikkinsa. Arvioinnin ohessa käydään läpi vieraiden omia kuulumisia ja elämäntarinaa.
Ohjelman tavoitteena on ollut esitellä uutta musiikkia, jossa pohditaan enemmän tai vähemmän uskoa ja Jumalaa. Neulaniemi on myös halunnut avartaa kristittyjen maailmankuvaa.
– Pienen laatikkomme ulkopuolisetkin artistit pohtivat tosi syvällisesti näitä juttuja. Samalla on toki hyvä palvelus hengellisen populaarimusiikin tekijöille esitellä heidän musiikkiaan.
Samalla musiikintekijät ovat saaneet evästystä siihen, miten asioita voi tehdä paremmin.
– Tekijät kuuntelevat posket punaisina kotona ja seuraavaa äänitettä lähettäessään heillä on esimerkiksi lyriikassa lyhyellä nuotilla lyhyt tavu ja pitkällä nuotilla pitkä tavu, Neulaniemi toivoo.
Raatihuone on kymmenessä vuodessa pitänyt vieraanaan liudan tunnettuja musiikin vaikuttajia.
– Promoottori Antti Einiö kertoi, miten hän sai kutsuttua Suomeen Michael Jacksonin, Tina Turnerin, Dire Straitsin ja uransa alkuvaiheessa kyyditti itse Jimi Hendrixin lentokentältä Kulttuuritalolle. Edesmennyt Martti Metsäketo oli usein vieraana ja aina todella monipuolinen arvioija. Markus Koskisen raaka rehellisyys tuntui joskus jopa pahalta arvioitavan musan kannalta, mutta aina olen kutsunut uudestaan, Neulaniemi muistelee.
Lasse Mårtensonin saamisesta ohjelmaan Neulaniemi on erityisen tyytyväinen. Remu Aaltosta hän taas kertoo jännittäneensä etukäteen.
– Kun kysyin, mistä se johtuu, etteivät toimittajat tunnu ymmärtävän häntä, hän vastasi tienneensä sen ja lisänneensä vain vettä myllyyn.
Radio Dei kertoo olevansa kristillinen media, joten moni vieras on Neulaniemen mukaan tullut kulmakarvat hieman kohollaan radioaseman aulaan. Musiikista, yhteisistä tutuista ja omasta historiasta jutteleminen lämpiössä on kuitenkin aina lopulta lämmittänyt keskustelun käyntiin.
– Monien kohdalla olen yllättänyt siitä, että he ovat itse avautuneet pohtimaan Jumalaa tai biisin hengellistä syvyyttä, Neulaniemi sanoo.
Neulaniemi arvioi nyt kymmenvuotiaan Raatihuoneen tulevaisuutta valoisaksi.
– Konsepti ei tavallaan pääse vanhenemaan. Ainoastaan toimittajan itsensä täytyy olla tarkkana ja terävänä viikosta toiseen.
Raatihuonetta juontaa tällä hetkellä toimittaja Mikael Juntunen.
Kaikkien aikojen ensimmäinen Raatihuone eli Gospelraati kuullaan tänään uusintana Radio Deissä klo 11–12. Lähetystä kuuntelemaan pääset
tästä
.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.