Norjalainen Nobel-komitea on myöntänyt Nobelin rauhapalkinnon kongolaiselle 63-vuotiaalle lääkäri Denis Mukwegelle ja 25-vuotiaalle irakilaiselle ihmisoikeusaktivisti Nadia Muradille. Molemmat ovat työskennelleet erityisesti seksuaalista väkivaltaa kärsineiden sodan uhrien auttamiseksi. Asiasta kerrotaan muun muassa Ylellä ja Nobelin nettisivuilla.
Mukwege on auttanut seksuaalisen väkivallan uhreja kotimaassaan Kongon demokraattisessa tasavallassa. Useimmat teot ovat tapahtuneet pitkäaikaisen sisällissodan yhteydessä, joka on vaatinut yli kuuden miljoonan kongolaisen hengen.
Hän on toistuvasti tuominnut rankaisemattomuuden joukkoraiskauksista ja kritisoi Kongon hallitusta ja muita maita siitä, että ne eivät ole tehneet tarpeeksi lopettaakseen naisiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan käyttöä strategiana ja sodankäynnin välineenä.
Toinen rauhannobelisti Murad on joutunut itse sotarikoksen uhriksi. Nobel-komitean mukaan hän on osoittanut harvinaista rohkeutta kertomalla omista kärsimyksistään ja puhumalla muiden uhrien puolesta.
Murad kuuluu Pohjois-Irakin jesidivähemmistöön. Hän on syntynyt jesidialueella Sinjarissa Irakissa. Isis hyökkäsi Sinjariin vuonna 2014 aikeenaan tuhota jesidit ja Murad joutui 3 000 jesiditytön- ja naisen kanssa Isisin joukkojen seksiorjaksi sekä muiden väärinkäytösten uhriksi. Muradin vankeus kesti kolme kuukautta, kunnes hän onnistui pakenemaan.
Mukwege ja Murad ovat molemmat vaarantaneet henkilökohtaisen turvallisuutensa torjumalla rohkeasti sotarikoksia ja etsimällä uhreille oikeudenmukaisuutta, komitean perusteluissa kerrotaan.
Palkinnot jaetaan saajille 10. joulukuuta Oslossa. Palkinnon arvo on noin 870 000 euroa, ja se jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1901. Vuonna 2017 palkinto myönnettiin ydinaseita vastaan kampanjoivalle ICAN-järjestölle.
Kuva: Flickr / Thomas Fisher Rare Book Library / CC BY 2.0.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.