Pohjoismaisilla kirkoilla on edessään yhteiset haasteet, kun esimerkiksi kirkkojen jäsenmäärä vähenee. Kirkkojen edustajat esittelivät tulevaisuudennäkymiään NordKom-konferenssissa Vaasassa torstaina.
– Pohjoismaissa luterilaisten kirkkojen kansankirkon asema on muuttunut vähitellen. Ruotsissa muutos on ollut kuitenkin nopeampaa kuin Suomessa. Panostamme nyt erityisesti hiljattain eronneiden jäsenten uudelleen tavoittamiseen. Olemme järjestäneet viime aikoina muun muassa kampanjoita televisiossa ja seurakuntien paikallisessa työssä, kertoo Ruotsin kirkon viestintäosaston päällikkö Marianne Ejdersten Launikari.
Kirkon tutkimuskeskuksen johtaja Harri Palmu totesi puheenvuorossaan, että kristinusko on yhä enemmän vain yksi vaihtoehto muiden uskontojen joukossa, varsinkin nuorten näkökulmasta.
– Uskonnollisuus säilyy, mutta sen muodot vaihtelevat. Kuten yhteiskunnassa yleensäkin, myös kirkossa muutos on pysyvää ja siihen on valmistauduttava. Kun uskonto tai mikä tahansa muu yhteiskunnan rakennelma alkaa menettää merkitystään, se alkaa samalla myös heiketä, Palmu sanoi.
Järjestäytynyt uskonnollisuus menettää jatkuvasti kannatustaan länsimaissa, mutta yksityinen uskonnonharjoittaminen, esimerkiksi rukoileminen ei ole menettänyt merkitystään Suomessa. Kuitenkin kaikkien kirkon opinkappaleiden totena pitäminen on heikentynyt 2000-luvulla.
Suomessa luterilaisesta kirkosta erosi 83 000 jäsentä vuonna 2010. Eronneet olivat pääosin nuoria alle 35-vuotiaita. Eroamisluvut ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluu 78 prosenttia Suomen väestöstä.
NordKom-konferenssiin osallistuu noin kolmekymmentä viestinnän ammattilaista eri Pohjoismaista. Suurin osa osallistujista on tiedottajia ja kirkollisia toimittajia. Tapaamisen järjestävät Kirkon tiedotuskeskus ja Kyrkans central för det svenska arbetet. Konferenssi järjestetään joka toinen vuosi eri isäntämaassa. Seuraavan kerran kokoontuminen on Tanskassa vuonna 2013.
Ilmoita asiavirheestä