Abiturientti Luca Hammar tietää, että kympin fysiikan numero ei auta silloin, kun pitäisi tehdä vuokrasopimus ensiasunnosta tai kilpailuttaa sähkösopimus. Koulussa ei myöskään opi mitä tehdä, kun tuntee opiskelijakämpässä yksinäisyyttä isojen elämänmuutosten keskellä.
Hammar on 19-vuotias, vastikään omilleen muuttanut helsinkiläinen Alppilan lukion opiskelija. Hän on käynyt kuluneena lukuvuotena oppimassa itsenäistyvän nuoren elämäntaitoja Kallion seurakunnan Life Jedi -kurssilla. Kurssin aiheina ovat olleet monet arjen asiat, kuten oman talouden hoitaminen, mutta myös vuorovaikutus- ja tunnetaidot.
– Jedi-kurssi on antanut todellisen kuvan siitä, millaisia taitoja tässä yhteiskunnassa tarvitaan. Olen saanut oivalluksia esimerkiksi siitä, miten tärkeää on oppia suunnittelemaan oma kuukausibudjetti pienillä opiskelijatuloilla, Hammar kertoo.
Opastusta työnhakuun ja omillaan asumiseen
Life Jedi-kurssi syntyi, kun Kallion seurakunnan nuoret aktiivit toivat ideoita nuorisotoiminnan kehittämiseksi pastori Laura Huovisen työpöydälle viime kesänä. Huovinen jalosti ajatuksia seurakunnan pitkäaikaisen vapaaehtoisen, sosionomiopiskelija Sarlotta Siimeslahden kanssa.
Huovinen ja Siimeslahti räätälöivät Life Jedi -kurssimateriaalipaketin, jota on tarjottu käytettäväksi myös muihin seurakuntiin.
– Life Jedi -kurssin teemoiksi valittiin itsenäistyvän nuoren käytännön elämän taidot ja tunnekasvatus. Käsittelemme taloudellisia asioita, kotoa muuttamista, opiskelua ja työelämään hakeutumista sekä ystävyyttä ja parisuhteita, Laura Huovinen kertoo.
Jedi-ryhmä rakentuu 6–10 noin 18-vuotiaasta nuoresta, jotka pohtivat valitsemiaan teemoja ja tekevät monenlaisia käytännön tehtäviä. Pohdinnassa ja tehtävien tekemisessä ohjaavat kurssin vetäjät, työkirja ja harjoitusmateriaali. Jedi-toiminta perustuu luottamukselliselle ajatusten, haaveiden ja elämänkysymysten jakamiselle.
– Työelämätaidot ovat tärkeä kurssiteema Jedi-koulutuksessa. Osallistujat ovat opiskelleet esimerkiksi cv:n laatimista sekä tunnistaneet omia vahvuusalueitaan ja haasteitaan tulevina työntekijöinä, Huovinen kertoo.
Ryhmässä on harjoiteltu esimerkiksi valmistautumista työhaastatteluun, haastattelutilanteita sekä käyty läpi työntekijän vastuita ja velvollisuuksia.
– Noin 10 hengen ryhmässä jokainen nuori tulee kuulluksi. Voimme vastata yksilöllisesti kysymyksiin ja tarpeisiin. Olemme järjestäneet yhteisen leirin, mutta muuten olemme tavanneet seurakunnan tiloissa noin kerran kuussa parin-kolmen tunnin ajan, Huovinen kuvailee.
Itsenäistyviä nuoria varustetaan tulevaan
Jedi-kurssin pilottinuoret tulevat eri puolilta pääkaupunkiseutua. Kurssille ei ole pääsyvaatimuksia. Riittää, että nuori elää itsenäistymisvaihetta ja on valmis sitoutumaan toimintaan. Kurssi kestää vuoden ajan.
– Kaikilla nuorilla on oma taustansa ja elämäntarinansa. Keskitymme menneisyyden käsittelyn sijasta enemmänkin varustamaan nuoria tulevaisuuteen ja ymmärtämään ihmisen omia vahvuuksia elämänhallinnassa, Huovinen sanoo.
Oppeja on hyödynnetty käytännössä hyvinkin monilla tavoilla. Osa nuorista on innostunut säästämään ja tekemään kuukausibudjetteja. Jotkut taas ovat löytäneet yhteiskunnallisen vaikuttamisen kanavia. Toiset ovat kokeneet tärkeäksi lähteä työstämään omia elämänkokemuksiaan ammattilaisten kanssa.
– Tärkeää meille on ollut se, että nuori on isojen elämänmuutosten keskellä uskaltanut pysähtyä puhumaan omista tunteistaan ja toiveistaan syvällisemmin, Huovinen pohtii.
Itsetuntemusleiristä kiitosta
Kaikista Life Jedi-kurssikerroista on kerätty osallistujilta palautetta. Se huomioidaan tulevia kursseja suunniteltaessa. Nuoret ovat antaneet kiitosta erityisesti itsetuntemukseen keskittyneestä leiristä.
– Nuoret ovat toivoneet enemmän leirijaksoja, ja leiritoiminta varmasti painottuu tulevaisuudessa. On myös toivottu, että joitain asioita käsitellään syvällisemmin kuin alun perin ajattelimme.
Huovisen ja Siimeslahden yllätykseksi nuoria kiinnostivat esimerkiksi erilaiset terapiamuodot. Toisaalta nuoret kokivat monet aikuisen näkökulmasta pienet käytännön asiat tärkeiksi.
Myös nuorten vanhemmilta on saatu palautetta. He ovat pitäneet kurssia hyvänä jatkumona isoskoulutuksille.
”Fysiikan taitoja tarvitsemme harvemmin tavallisena maanantaina”
Nuorten tarve elämänhallinta- ja tunnetaidoille on Laura Huovisen mielestä vain kasvanut viime vuosina.
– Tunne- ja elämänhallintataitoja haastavat pätkätyöt, työttömyys, elämän mittainen kouluttautuminen, digitalisaatio ja informaatiotulva. Tunnetaitoja on lisätty opetussuunnitelmaan, mutta yhtenäiskulttuurin hajoaminen on aiheuttanut nuorille myös aikaisempaa enemmän paineita vastata itse elämänsä valinnoista, Huovinen pohtii.
Seurakunta on Huovisen mielestä luonteva paikka nuoren kasvun tukemiseen, sillä sen toiminnassa nousevat väistämättä esiin hengellinen, henkinen ja yhteiskunnallinen hyvinvointi.
– Materiaalia elämänhallinnan kysymyksiin on kuitenkin tähän mennessä ollut saatavilla valitettavan vähän.
Luca Hammar suosittelee Life Jedi -kurssia lämpimästi kaikille yli 17 -vuotiaille seurakunnan toiminnasta kiinnostuneille nuorille.
– Jedi-kurssilla käydään läpi tavallisen elämän asioita, kun koulussa opimme ydinfysiikkaa. Sekin on tärkeää, mutta fysiikkaa tarvitsemme harvemmin tavallisena maanantaina.
Kuva: Sanja Gjenero/ Freeimages
Lue myös:
Empatia on myötätuntoista halua ymmärtää muita – myös netissä!
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä