Sami Ojalan mukaan Kirkon Palvelukeskukseen (Kipa) liittymisestä tulevat säästöt. Huomenna ilmestyvässä Kotimaa-lehdessä Nurmijärven seurakunnan Rajamäen aluekappalainen Martti Muukkonen puolestaan esittää rajua Kipa-kritiikkiä.
Ojalan mukaan Kipaan liittymisestä johtuvat keskitetyn kirjanpidon ja palkanlaskennan säästöt alkavat näkyvä oikeasti noin vuonna 2015. Siirtymävaiheessa seurakunnan on opeteltava uusille työtavoille. Seurakunnan johtoryhmä on yksimielisesti sillä kannalla, että Kipa on onnistunut ratkaisu.
Huomenna ilmestyvässä Kotimaa-lehdessä aluekappalainen Martti Muukkonen on kuitenkin sitä mieltä, että Kipaan liittymisen jälkeen työntekijöillä on kulunut kohtuuttomasti aikaa sellaisiin tehtäviin, jotka taloustoimisto hoiti aiemmin keskitetysti ja nopeasti. Työntekijät eivät myöskään halua enää tehdä pieniä tarpeellisia hankintoja omilla rahoillaan, kun rahojen takaisinperintä on mennyt niin vaikeaksi. Järjestelmän terminologia on hänen mukaansa vaikeaa ja kirkko toistaa Kipassa samoja virheitä, mitä vastaavissa järjestelmissä muualla yhteiskunnassa on aiemmin ollut.
Maailmaan mahtuu Ojalan mukaan paljon vaalilupauksia, joissa hallintoa kevennetään ja byrokratiaa vähennetään. Käytännössä ihmiset eivät silti kykene tekemään ikäviä päätöksiä, joilla tavoitteisiin päästään.
– Meillä Nurmijärvellä on oikeasti järjestelty töitä uusiksi niin, että konttorityöntekijät vähenevät vuodenvaihteessa kolmella henkilöllä ja säästynyttä rahaa kohdennetaan toimintaan, esimerkiksi lasten ja nuorten syrjäytymistä ehkäisevään projektiin. Samalla pystytään laskemaan veroprosenttia, Ojala sanoo.
Nurmijärvellä on ollut jo pitkään periaatteessa käytössä erilaisia sähköisiä järjestelmiä esimerkiksi liittyen tilavarauksiin, työvuorolistoihin ja retki-ilmoittautumisiin. Käytännössä niiden työmäärää säästävä vaikutus on kuitenkin ollut olematon, koska toimintatavat ovat säilyneet vanhoina uusista järjestelmistä huolimatta.
Nyt myös käytännöt uudistetaan, jolloin esimerkiksi puhelinvaihteen hoitajasta luovutaan ja sihteerityöt vähenevät merkittävästi. Työntekijät ja seurakuntalaiset tekevät uusien järjestelmien välityksellä itse ne työt, jotka aiemmin hoiti joku muu.
– Esimerkiksi sähköinen ilmoittautumisjärjestelmä on ollut käytössä vain rippikouluissa, vaikka vanhemmat ovat kovasti toivoneet sitä myös päiväkerhoilmoittautumisiin, retki-ilmoittautumisiin ja lastenleiri-ilmoittautumisiin. Aiomme vastata vanhempien toiveeseen ja samalla säästää työvoimakuluissa.
Yksi syy sille, että Nurmijärven seurakunta hakee aktiivisesti säästöjä ja laskee veroprosenttiaan on Ojalan mukaan varautuminen mahdolliseen seurakuntayhtymään.
– Kaikissa naapuriseurakunnissamme veroprosentti on alhaisempi kuin meillä. Jos saamme omamme lähemmäs heidän tasoaan, ei mahdollinen yhtymä kirpaise meitä niin paljon, Ojala sanoo.
Lue Kotimaasta 24.10. laaja artikkeli seurakuntien kriittisestä suhtautumisesta Kipaan. Lue myös, miten Kipan edustaja kommentoi asiaa.
Ilmoita asiavirheestä