Tänä jouluna Betlehemin muureissa eivät kaiu iloinen kuorojen laulu, partiolaisten marssi tai muut juhlallisuudet, kirjoittaa Jordanian ja Pyhän maan evankelis-luterilaisen kirkon piispa Sani Ibrahim Azar joulutervehdyksessään. Syynä Länsirannalla sijaitsevan Betlehemin hiljaisuuteen on Hamasin hyökkäyksestä 7.10. alkanut sota Gazassa.
”Lokakuun jälkeen menetettyjen kymmenien tuhansien ihmishenkien edessä vietämme tämän joulun surussa ja rukouksessa”, piispa Azar kirjoittaa.
Azarin mukaan nykyinen todellisuus tuntuu siltä, ettei se voi olla totta. Hän kuitenkin löytää siitä kaikuja ensimmäisestä joulusta. Myös Jeesus syntyi levottomuuksien ja epäoikeudenmukaisuuden keskelle.
”Samaan tapaan kuin nyt näemme muukalaisten pelon aiheuttavan niin paljon väkivaltaa Pyhällä maalla, muistamme kuningas Herodeksen määräyksen kaikkien nuorten poikien tappamiseksi Betlehemissä, koska hän pelkäsi uutta kuningasta. Palestiinalaisina tunnemme aivan liian hyvin tuskan, jonka aiheuttaa tuhansien lasten menettäminen pelosta syntyneen valtion väkivallan takia.”
Myös Maria ja Joosef matkustivat Betlehemiin, koska muuten he olisivat menettäneet kansallisuutensta.
”Mekin tunnemme jatkuvan uhan kansallisuutemme ja identiteettimme menettämisestä poliittisten agendojen vuoksi.”
Muistaessamme Pyhän perheen matkaa, ajatuksemme ovat raskaana olevien naisten luona Gazassa, Azar kirjoittaa. He pakenevat pommituksia ja etsivät turvallista paikkaa synnyttää.
TÄNÄ JOULUNA Pyhällä maalla ei ole rauhaa, Azar toteaa. Rauhattomina aikoina saattaa tuntea menettävänsä myös toivonsa, uskonsa ja ehkä jopa Jumalan. Azar kuitenkin muistuttaa, ettei Jumala lähettänyt ainoaa poikaansa rauhalliseen maailmaan.
”Vain Jumalan kautta meillä on rauha. Jumala on inhimillistä ymmärrystämme suurempi, ja toivomme täytyy olla hänessä.”
”Niinpä uskokaamme, että todellinen rauha ja oikeudenmukaisuus tulevat Jumalan kautta, ja pitäkäämme kiinni toivosta.”
MYÖS KUOPION piispa Jari Jolkkonen kirjoittaa joulutervehdyksessään sodasta Israelissa.
”Ensimmäinen jouluseimi sijaitsi Betlehemissä, nykyisellä Länsirannalla. Siellä joulurauha on särkynyt. Siellä kärsitään epäluulosta ja väkivaltaisuuksista. Lokakuussa Gazan rajalla leimahtanut sota kärjistää tilannetta myös Jeesuksen synnyinseudulla. Paikallinen Fursan-niminen pappi kuvasi kirjeessään Pyhän maan kristittyjen tuntoja: ’Välillä tuntuu, että mietimme sitä, kuinka kuolisimme, emme sitä, kuinka eläisimme.'”
Jolkkonen muistuttaa, että myös Jeesus syntyi keskelle Rooman miehitysvaltaa. Jeesuksen syntymäkirkosta lähtee joka vuosi Betlehemin rauhantuli, joka matkaa eri puolille maailmaa partiolaisten saattelemana. Piispan mielestä se on sinnikäs hyvän tahdon mielenosoitus rauhan ja oikeudenmukaisuuden puolesta sotauutisten maailmassa.
”Tuli lähtee paikasta, johon kerran syntyi Rauhan Ruhtinas, koko maailman Vapahtaja. Väkivallan varjosta lähtee hyvä sanoma joulun rauhasta myös tänään. Maailma tarvitsee rauhaa. Kestävään rauhaan kuuluu aina oikeudenmukaisuus.”
”Tänä jouluna otan vastaan Betlehemin rauhantulen erityisellä hartaudella. Sen äärellä rukoilemme rauhaa Betlehemiin, Gazaan, Israeliin, Ukrainaan, Suomeen – ja koko maailmaan.”
Lopuksi Jolkkonen muistuttaa, että rauha on paitsi Jumalan lahja myös ihmisen tehtävä.
”Toivon, että sytytät rauhantulen myös omaan sydämeesi. Rakenna rauhaa kotona ja työpaikalla, sillä rauhan työ lähtee itsestä. Osoita hyvyyttä perheväellesi, ystävillesi ja työtovereillesi. Katso lähimmäistäsi hyväksyvin silmin kaikissa kohtaamisissasi. Tue ja auta niitä lähimmäisiä, jotka kärsivät lähellä ja kaukana. Anna kunnia sille, jolle kunnia kuuluu.”