Jouluaaton aattona päivätyssä kantelussa pyydetään eduskunnan oikeusasiamiestä selvittämään ovatko hovioikeudet täyttäneet tehtävänsä valvoa alaisiaan alioikeuksia ja niiden velkomisasioissa tekemien yksipuolisten tuomioiden perusteita.
Kantelun on allekirjoittanut kristillistä päihdehoitoa, avustustyötä, diakoniatyötä ja nuorten ehkäisevää työtä Suomessa ja Baltiassa tekevä Samaria rf-järjestö. Sen toiminnanjohtajana toimii köyhyysongelmasta useita kirjoja kirjoittanut Ismo Valkoniemi.
Kantelussa esitetään Suomen lain mahdollistavan yksipuoliset tuomiot selvissä ja riidattomissa tapauksissa, joihin yleisesti kuuluu esimerkiksi saatavien velkominen. Samalla kantelu toteaa laintulkinnan koronkiskonnasta muuttuneen sellaiseksi, että pienvelallisen on käytännössä mahdotonta riitauttaa velkomisen perusteita.
Kantelu väittää, että on julkisesti tiedossa, että pikavipit ovat yleisiä ja järjestetty ilman virkailijan tapaamista. Sen mukaan tulisi kaikkinensa asettaa kyseenalaiseksi, voivatko tällaisen luoton korot olla sitä luokkaa, mitä ovat ja ovatko ne laillisella perusteella syntyneitä.
Ismo Valkoniemi sanoo, että hän kohtaa työssään asiakkaita jotka ovat muutamalla pikavipillä saaneet toivottomat velat aikaiseksi tai jotka joutuvat kohtuuttomien perintätoimien kohteeksi. Hänen kokemuksensa mukaan käräjäoikeudet asettuvat pääsääntöisesti velkojan puolelle. Hän huomauttaa, että kulujen kohtuullisuudesta oikeutta käyvälle saattaa langeta velkojen päälle kymmenien tuhansien oikeudenkäyntikulut.
Ilmoita asiavirheestä