Liikkuva seurakunta -hanke on saanut joulukuussa myönteisen tukipäätöksen Suomen NMKY:n urheiluliiton hakemukseen. Hankkeen päämäärä on edistää liikunnallista elämäntapaa, urheilua ja kansalaistoimintaa seurakuntien toiminnoissa.
Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi hankkeelle 60 000 euroa.
Suomen NMKY:n urheiluliiton yhteistyökumppaneina ovat kirkkohallitus, Suomen Latu, Valo ry sekä Suomen Icehearts. Pilottiseurakuntia ovat tässä vaiheessa Lapuan tuomiokirkkoseurakunta sekä Lahden seurakuntayhtymä.
– Muutama pilottiseurakunta otetaan vielä mukaan, kirkon liikunta- ja urheiluyhteistyöstä kirkkohallituksessa vastaava Mikko Mäkelä sanoo.
Mäkelä korostaa että seurakunnissa on jo nyt paljon liikunnallisia käytänteitä. Niiden näkyväksi tekeminen on yksi osa hanketta.
Liikkuva seurakunta on Kirkon liikunta- ja urheiluneuvottelukunnan tämän nelivuotiskauden päähanke. Edellinen neuvottelukunta tuotti Kirkon kymmenen teesiä liikunnasta ja urheilusta. Niitä hyödynnetään myös tässä hankkeessa.
Liikkuva seurakunta liittyy valtakunnallisiin yhteisiin linjauksiin terveyttä ja hyvinvointia edistävästä liikunnasta (Muutosta liikkeellä).
– Ihminen on henkinen, hengellinen ja fyysinen kokonaisuus ja on tärkeää pitää huolta näistä kaikista ulottuvuuksista. Ihminen voi hyvin, jos nämä ovat tasapainossa. Hengellisesti liikuntaa voi lähestyä luotuisuuden kautta, ruumis on Pyhän hengen temppeli, jota saa pitää hyvässä kunnossa. Liikunnalla on myös yhteisöllinen ulottuvuus, parhaimmillaan ulkopuolisuutta ja syrjäyttämistä ehkäisevä vaikutus, Mäkelä sanoo.
– Liikkuva seurakunta toivottavasti hoksauttaa seurakunnan työntekijät liikkumaan enemmän, istumaan vähemmän ja esimerkiksi pitämään kävelykokouksia.
Liikkuva seurakunta -toimintamalli on ottanut vertailukohdakseen myös Liikkuva koulu -toiminnan. Hankkeen aikana luodaan liikkuvaseurakunta.fi sivusto, mistä materiaali on kaikkien helposti saatavissa ja hyödynnettävissä.
Uuden toimintamallin tavoitteeksi nimetään kunnianhimoisesti se, että seurakunta on liikunnallistettu.
– Liikkuvissa kouluissa liikunnallistaminen tarkoittaa sitä että lisätään liikettä koulupäivään ja sen yhteyteen. Kun samalla tavalla saadaan seurakuntakontekstiin lisää liikettä, olemme onnistuneet, Mäkelä summaa.
(Kuva: Tungsten/Wikipedia)
Ilmoita asiavirheestä