Facebook julkisti viime viikolla ominaisuuden, jolla tilinsä voi luovuttaa kuoleman jälkeen luotetun ystävän tai perheenjäsenen haltuun.
Toistaiseksi ominaisuus on käytössä vain Yhdysvalloissa, mutta tulevaisuudessa se on tarkoitus tuoda myös muihin maihin. Tilin voi testamentata kenelle tahansa omista Facebook-ystävistään.
Profiilin perijä voi arkistoida käyttäjän kuvat ja julkiset tiedot kuten päivitykset. Lisäksi perijä voi jättää sivun ylälaitaa viestin, jossa kerrotaan esimerkiksi muistotilaisuudesta, vaihtaa profiili- ja kansikuvan sekä vastata kaveripyyntöihin. Perijä ei pääse lukemaan vainajan yksityisviestejä.
Kuolemanjälkeinen digielämä altistaa rikollisuudelle
Jyväskylässä toimii Suomen ensimmäinen digitaalinen hautaustoimisto, joka siivoaa verkosta vainajan digitaalisen jalanjäljen. Sen toinen perustaja Hannu Murisoja ei pidä Facebook-tilin testamenttaamista välttämättä huonona ideana. Tärkeintä on, että tilille tehdään jotain. Muuten tili esimerkiksi muistuttelee ystäville vainajan syntymäpäivästä.
Facebook-tilin voi myös sulkea kokonaan tai siitä voi tehdä muistosivun. Jos tilin haluaa testamentata, kannattaa huolehtia siitä, että perijä on luotettava.
Murisoja kuitenkin muistuttaa, että Facebook on vain yksi osa digitaalista jalanjälkeä. Erityisesti sähköpostitiliä, joka ei ole kenenkään hallussa, on helppo käyttää väärin.
Roskapostisivustot saattavat käyttää kaapattua tiliä spämmin lähettämiseen. Suurempi riski on kuitenkin identiteettivarkaus, eli toiseksi ihmiseksi tekeytyminen.
– Sähköpostin kautta voi saada haltuunsa kaikki palvelut, joihin rekisteröitymiseen sähköpostitiliä on käytetty. Sen kautta voi päästä käsiksi henkilön koko sähköiseen identiteettiin, Murisoja sanoo.
– Elossa oleva ihminen huomaa varkauden nopeasti, mutta kuoleman jälkeen sitä ei ole kukaan vahtimassa.
Hannu Murisojan mukaan osa omaisista ymmärtää jo huolehtia vainajan digitaalisesta jalanjäljestä, mutta valtaosa ei sitä tee tai huolehtii vain muutamien yleisimpien palvelujen sulkemisesta.
Murisoja arvioi, että keskimäärin suomalaisilla on käytössään yli kymmenen sähköistä tiliä.
– Sen mitä olen omat palveluni listannut, niin listalla on yli neljäkymmentä tiliä, ja minulla on sellainen tuntuma, että siinä eivät ole kaikki, hän sanoa.
Kuva: Minerva Seppälä
Ilmoita asiavirheestä