Oikeudenmukaisuus tuntuu aikuisten sanalta, mutta kyllä se kuuluu koululaisillekin. Oikeudenmukaisuutta ohjenuoranaan pitävä ihminen ei haluaisi toimia väärin, mutta siinä tavoitteessa ei kukaan voi ihan aina onnistua.
Koulussa opetuksen, ravinnon, terveydenhoidon ja kaiken muunkin on oltava oppilaille tasapuolista. Joskus opettaja voi vaikuttaa epäoikeudenmukaiselta, jos hän tuntuu suosivan yhtä oppilasta enemmän kuin muita. Sama pätee myös ystävyyssuhteissa.
Oikeudenmukaisuuteen pyrkivä henkilö yrittää antaa aikaa kaikille ystävilleen. Hän rakentaa sovintoa ja etsii ratkaisuja ristiriitatilanteisiin sekä puolustaa kiusattuja.
Oikeudenmukaista ihmistä arvostetaan, koska hän toimii viisaasti, on rohkea ja kunnioittaa toisia. Koulukiusaajaa tai muuten epäoikeudenmukaisesti toimivaa ihmistä on vaikea kunnioittaa. Kiusaava ja toisista pahaa puhuva ihminen voi olla esimerkiksi kateellinen, eikä hän useinkaan huomaa tunteidensa vaikutusta käytökseensä.
Raamatussa meitä kehotetaan rakastamaan Jumalaa ja lähimmäisiämme niin kuin itseämme. Rakastatko sinä itseäsi? Jos vastaat kyllä, tahdot itsellesi hyvän elämän ja tiedät, että muilla on sama oikeus. On vaativa haaste vastata pahaan hyvällä, mutta sitähän toivot omallekin kohdallesi, jos joskus teet toista kohtaan väärin.
Jumala on oikeudenmukainen ja antaa anteeksi, kun ihminen sitä pyytää. Maailmassa vaikuttaa kuitenkin syyn ja seurauksen laki: Mitä ajattelet, sanot tai teet, sitä samaa saat useimmiten takaisin.
Vanhan sananlaskun ”paha saa aina palkkansa!” voi kääntää myönteiseenkin muotoon: ”Hyvä saa aina palkkansa!” Se pätee myös oikeudenmukaiseen henkilöön.
Herra, auta aina, etten ketään paina, etten toisten taakkaa suuremmaksi tee. Anna minulle viisautta elää oikeudenmukaisesti, tänäänkin. Amen
Rukous
Virsi 509 Herra, elämääni valvo
Ilmoita asiavirheestä