Olisiko kirkko voinut estää eroja nopeammalla kriisiviestinnällä?

Puolustusasenteella ei voiteta homokeskustelussa, sanoo viestinnän tutkija Salli Hakala. Hän ja mediatutkija Johanna Sumiala uskovat, että kirkosta ei ole erottu vain tv:n homokeskustelun vuoksi.

Ylen Ajankohtaisen kakkosen kirkosta eroamiset vauhtiin saanut Homoilta tuli tv:stä suorana tiistaina. Kirkosta eroamiset kiihtyivät päivittäin, mutta esimerkiksi arkkipiispa Kari Mäkinen tuli julki tiedotteella vasta perjantaina iltapäivällä. Salli Hakala katsoo, että kirkon johtohenkilöiden nopeammalla esilletulolla olisi ehkä voitu estää osa eroamisista. Hän ei kuitenkaan pidä kysymystä viestinnän nopeudesta kovin tärkeänä.

– Ihmiset olisivat jossain vaiheessa voineet erota joka tapauksessa. Ja ne jotka palaavat, palaavat, jos kirkko pystyy osoittamaan, että sillä on periaatteistaan luopumatta annettavaa eri ihmisille, Hakala sanoo.

– Eihän kirkko voi myöskään ryhtyä juoksemaan vain niiden perässä, jotka lähtevät, hän jatkaa.

Johanna Sumialan mielestä on vaikea sanoa, olisiko kirkon johdon pitänyt ottaa aiemmin huonoon suuntaan edennyttä tilannetta haltuun.

– En tiedä, olisiko se auttanut? Sunnuntaina oli toistaiseksi suurin jäsenkadon päivä, ja siihen mennessähän kirkon edustajia oli jo tullut julkisuuteen, hän huomauttaa.

Hakala toivoo Revon tarkentavan kantojaan

Hakalan mielestä kirkon kriisiviestinnän analysoiminen on suppea näkökulma.

– Kyse on nyt isosta ajankohtaisesta yhteiskunnallisesta kysymyksestä ja siitä, miten kirkko pystyy käymään siitä keskustelua.

Hänen mielestään olisi tärkeää, että kirkko päästäisi homoseksuaalisuutta laajasti käsittelevän keskustelun irti ja kirkon väki osallistuisi siihen moniäänisesti.

– Moniäänisyys on parempi, sillä silloin ei ajauduta tilanteeseen, jossa joudutaan julkisesti puolustamaan omaa kantaa. Julkisessa keskustelussa ääripäät tulevat joka tapauksessa esiin, mutta vasta keskustelun jälkeen voidaan nähdä, mihin yhteiskunta on valmis.

Hakalan mukaan media nostaa ja kärjistää ja tekee vastakkainasettelua.

– Homoillassa näytti siltä, että kirkkoa yllättäen edusti Päivi Räsänen ja jotkut muut. Eihän Räsänen ole kirkon edustaja. Ihmiset eivät osaa erottaa, jos joku puhuu kristillisen maailmankatsomuksen nimissä, että se ei ole yhtä kuin kirkon kanta.

– Piispa Matti Repo jäi ohjelmassa enemmän kuuntelijan rooliin. Kun tila julkisuudessa annetaan, hänen olisi pitänyt pystyä käyttämään puheenvuoroja, jossa kirkon moniäänisyys olisi otettu huomioon.

Hakala toivoo Revon tulevan uudestaan julkisuuteen käymään keskustelua ja kertomaan myös, jos hän ei saanut ohjelmassa viestiään perille.

Johanna Sumiala uskoo, että kirkosta eroajissa voi olla myös niitä, jotka haluavat näpäyttää Päivi Räsästä. Sumialan mukaan media henkilöi usein asioita. Nyt keskustelu henkilöityi Räsäseen.

Kirkon onnistumista mitataan vasta myöhemmin

Sumiala uskoo ohjelman purkaneen kirkon sisällä jo valmiiksi ollutta eroamispainetta.

– Ei yksi keskustelu-ohjelma tätä pysty laukaisemaan. Ehkä kansankirkko nyt asettuu lukuihin, jotka heijastelevat jollain tavalla ihmisten suhdetta instituutioon.

Hän kuvaa, miten eroihin on päässyt syntymään ”kumuloitumisilmiö” tai suoranainen ”urheilukilpailutunnelma”. Sumialan mukaan olisi myös yksioikoista tulkita, että ihmiset olisivat eronneet vain siksi, että katsovat kirkon olevan konservatiivinen.

Sitä hän ei oikein osaa kuin hämmästellä, että kirkosta eroamisen ruuhka osui juuri aikaan, jolloin sen johtopaikoille on valittu homoseksuaalien oikeuksien laajentamisen puolesta puhuvia henkilöitä.

Salli Hakalan mukaan olisi lyhytnäköistä ajatella, että kirkon pitäisi käynnissä olevassa tilanteessa toimia ikään kuin tulipaloa sammuttaen.

– Puolustusasenteella ei voiteta. Nyt pitää tuoda eri näkökantoja esiin ja keskustella. Niiden, jotka kirkon ääntä käyttävät, pitää nousta. Pitää pystyä puhumaan yleisellä tasolla niin, että puhuttelisi laajempia kansanjoukkoja.

– 20 000 voi tulla vielä takaisinkin. On vielä liian aikaista sanoa, onnistuiko vai epäonnistuiko kirkko. Kyse ei ole akuutista kriisistä, vaan yhteiskunnallisesta keskustelusta, viestinnän tutkija Hakala summaa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTarja Tallqvist sanoutuu irti Räsäsen näkemyksistä
Seuraava artikkeliKirkkoherra Homoillasta: ”Olen pahoillani”

Ei näytettäviä viestejä