Onko ETENEn eutanasia-kanta ristiriidassa kirkon kannan kanssa?

Suomalainen eutanasiakeskustelu on jälleen vilkastunut. Sosiaali- ja terveysministeriön alaisen eettisen neuvottelukunnan (ETENE) mukaan voi olla ”yksittäisiä tilanteita, joissa ei ole eettistä perustetta täysin pois sulkea eutanasian mahdollisuutta”. Kannanottoa valmistelleeseen työryhmään kuului myös rovasti Kirsti Aalto, eläkkeellä oleva kirkon sairaalasielunhoidon johtaja.

Saattohoitoa ja eutanasiaa pohtineen työryhmän kanssajäsen, Terhokodin johtaja, ylilääkäri Juha Hänninen kertoi
Yle uutiselle
tavanneensa ja hoitaneensa vaikeasti oireilevia potilaita, jotka eivät ole saaneet riittävää apua tietoisuuden tason laskemisestakaan.

– En pidä sitä eettisesti tuomittavana, että kuolema voitaisiin toteuttaa, jos muuta keinoa ei enää ole, Hänninen lausui ja kiritti keskustelua.

Onko Kirsti Aalto Hännisen linjoilla?

– En ole lääkäri, lääkärin etiikkaa se kaikkien eniten koskettaa. Lääkärin täytyy saada myös toimia oman omantuntonsa mukaan. Kuoleman hetki on kuitenkin loppujen lopuksi enemmän Jumalan kuin ihmisen tiedossa. Kuolevan ruumis on usein niin heikko ja hauras, että elintoiminnot lopulta päättyvät.

– Palliatiivisen hoidon yksi väline on palliatiivinen sedaatio, joka tarkoittaa sitä, että kuoleva potilas saatetaan unenkaltaiseen tilaan, jonka tarkoituksena on ennen muuta suojata häntä siltä kivulta, joka on näyttänyt pitkään aivan sietämättömältä. On paljon keskusteltu, että palliatiivinen sedaatio on yksi hoitokäytäntö, joka vaatii myös lääkärin suurta ammattitaitoa.

Aalto on niin ikään allekirjoittanut kannanoton, jonka mukaan  voi olla yksittäisiä tilanteita, joissa ei ole eettistä perustetta täysin pois sulkea eutanasian mahdollisuutta.

– Työryhmä on keskustellut tästä moneen otteeseen ja tällaiseen muotoiluun yksimielisesti päädyttiin. Tällaisenkin ilmaisun edessä aistin, että koko neuvottelukunta oli hyvin nöyrä ja varovainen. Ei siinä kellään ole mitään selvää tai varmaa mielipidettä. Kannanotto enemmänkin etsii sitä, että armollisuus ja arvokkuus toteutuvat ihmisen elämän viime hetkeen asti.

Aalto on ETENEn neuvottelukunnassa varajäsenenä sairaalasielunhoidon asiantuntija. Sairaalasielunhoidon asiantuntemusta on tavattu käyttää ETENEssä.

Mikä on kirkon kanta eutanasiaan?

– Kirkon kanta on tietysti kielteinen, mutta mitään virallista kannanottoahan ei ole olemassa. Aina kun sitä on kysytty, kirkon kanta on ollut vahvasti saattohoidon kehittämistä alleviivaava.

Onko kirkon kanta ristiriidassa tai jännitteisessä suhteessa ETENEn työryhmän kantaan?

– Siitäkin ETENE toivoo keskusteltavan. ETENEn paperi on luonteeltaan tunnusteleva. Se ei vaadi mitään eikä väitä mitään, se kutsuu keskusteluun.

Termi: Palliatiivinen hoito on parantumatonta ja etenevää sairautta sairastavan potilaan oireenmukaista hoitoa.

Sitaatti: ”On kuitenkin kipuja, joita ei voi lievittää millään hoidolla ja jotka työntävät syrjään aktiivisen eutanasian torjuvat yleiset eettiset linjat. Jää jäljelle toisen sijaan asettuvan rakkauden ja toisen ihmisen avuntarpeen vaatimus. Tämän tilanteen osapuolina voivat olla vain kuoleva ihminen, hänen lähimpänsä, hänen lääkärinsä ja hänen pappinsa.” (Kirjassa: Jorma Laulaja, Elämän oikea ja väärä. Kirjapaja 1994)

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPatriarkka Bartolomeos teki historiaa Turkin parlamentissa
Seuraava artikkeliPastori aamuhartaudessa: Talouden diktatuuri Hitlerin veroinen uhka

Ei näytettäviä viestejä