Onko kirkko turvassa tietovuodoilta?

iPad205Edward Snowden vuoti medialle Yhdysvaltojen turvallisuusviraston harjoittamasta nettiurkinnasta ja sen käyttämistä vakoiluohjelmista. Tapaus nosti tietoturvallisuuskysymykset etusivulle eri tiedotusvälineissä. Onko kirkko turvassa tämänkaltaiselta ilmiöltä? Kotimaa24 tavoitti Helsingin seurakuntayhtymän verkkopapin Markus Kartanon kommentoimaan maailmaa kuohuttanutta tapausta.

– Jos kaikkea mitä verkossa tapahtuu, voidaan eri puolilla salakuunnella tai tallentaa, on viestin luottamuksellisuus myös kirkon näkökulmasta seikka, joka pitäisi ottaa huomioon, Kartano toteaa.

Nykymaailmassa mikään viesti ei ole täysin sataprosenttisesti turvassa. Henkilökohtaisia asioita jakaessaan kannattaa aina käyttää tervettä harkintaa, sillä periaatteessa kaikenlaisten viestien avaaminen on mahdollista.

– Oma kysymyksensä on, kuinka todennäköisesti yhden yksityisen suomalaisen ihmisen viesti kiinnostaa todellisuudessa ketään. Riski on todennäköisesti hyvin pieni, mutta toki se kannattaa huomioida.

Kysymykseen, ovatko esimerkiksi Vatikaanin tai yleensä pappien sielunhoitosalaisuudet vaarassa, Kartano arvelee jo kiinnitetyn huomiota.

– Jos kysymys on julkisen viestinnän tapaisesta, niin kuin suurin osa kirkon viestinnästä on, ei haittaa, että se ”vuotaa” eri tahoilla. Sen sijaan asialla alkaa olla toisella tavalla merkitystä, jos se on yksityinen tai rippisalaisuuteen liittyvä. Tosin en tiedä, miten paljon ylipäänsä tätä verkossa tai sähköisillä välineillä ripittäytymistä tapahtuu.

Sitä, uhkaako tämänkaltainen ilmiö kirkkoa ja pitääkö sen jotenkin huomioida tilanne, Kartano jää miettimään.

– Jos sähköisin menetelmin aiomme viestittää, olemme samassa asemassa kuin kaikki muutkin – verkot ovat mitä ovat. Se, mihin voimme kiinnittää huomiota on viestien riittävän hyvä salaaminen niin, ettei mikään taho pysty niitä purkamaan lähettämisen ja vastaanottamisen välillä.

Kartano näkee realistisena sen, että viestin salaamiseen panostetaan tulevaisuudessa enemmän ja että kirkon omissa palveluissa luottamuksellisuus on yhä varmempaa.

– Lähinnä täytyisi miettiä käytännön toteutuksia ja sitä, mitä ohjelmia käytettäisiin. Esimerkiksi kirkon käyttämässä sähköpostissa on salaus jo olemassa. Iso rahakysymys se tuskin on, hän toteaa.

Kartanon mielestä Snowdenin tapaus on moraaliselta kannalta kaksitahoinen.

– Toisaalta luottamuksellisten tietojen pitäisi jäädäkin sellaisiksi. Mutta toisaalta, jos on tietoja siitä, että jossain tapahtuu vääryyksiä – pitäisikö niistä kuitenkin olla oikeus tietää? On tapauskohtaista, mitkä ovat haitat ja hyödyt kussakin tilanteessa, Kartano toteaa.

Tänään julkisuuteen tulleen tiedon mukaan Edward Snowden on hakenut turvapaikkaa myös Suomesta.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKato käy Vatikaanin pankissa
Seuraava artikkeliVanhoillislestadiolaiset perustavat verkkolehden

Ei näytettäviä viestejä