Kirkon, tieteen, talouden ja kulttuurin edustajat etsivät ratkaisuja ilmastonmuutokseen Greenpeacen ja kirkon yhteisessä keskustelutilaisuudessa huomenna lauantaina. Mukana keskustelemassa on Porvoon piispa Björn Vikström.
Tapahtuman otsikko kysyy, onko öljynporaus syntiä. Onko öljynporaus syntiä, piispa Björn Vikström?
– Kaikki, mikä turmelee elämää, on syntiä. Sitä, mihin öljyporaus sijoittuu tällä asteikolla, en tarkkaan pysty sanomaan, mutta uusiutumattomien luonnonresurssien hyödyntäminen elintasomme ylläpitämiseksi ei ole kestävää, Vikström muotoilee.
– Öljynporauksen menetelmät herättävät myös kriittisiä kysymyksiä, niin kuin myös porausten ulottaminen arkaluontoisille maantieteellisille alueille, kuten arktisille alueille.
Vikström huomauttaa kuitenkin, että muiden osoittelemista sormella tulisi varoa.
– Olen itse, muun kirkkokansan tavoin osa länsimaalaista kulutusyhteiskuntaa, jonka elämäntapa kuluttaa luontoa liikaa. On aina mietittävä myös sitä, mitä itse pystyy tekemään luonnon ja elinolosuhteiden turvaamiseksi, niin tuleville sukupolville kuin niille ihmisryhmille, jotka kärsivät eniten jo nyt ilmastonmuutoksen vaikutuksista.
Kirkon vaikuttamismahdollisuuksista Vikström nostaa esiin ympäristödiplomin, joka ohjaa seurakuntia kehittämään toimintaansa kestävämpään suuntaan.
– Näin myös kirkon ääni tulee uskottavammaksi, Vikström huomauttaa.
Björn Visktrömin lisäksi Helsingin Tuomiokirkon kryptaan kokoontuvat keskustelemaan elokuvaohjaaja ja saamelaisvaikuttaja Pauliina Feodoroff, Nordean vastuullisen sijoittamisen johtaja Antti Savilaakso ja ilmastopaneelin puheenjohtaja, professori Markku Ollikainen. Keskustelua vetää ympäristöfilosofian tutkija ja Greenpeacen hallituksen jäsen Simo Kyllönen.
Ilmoita asiavirheestä