Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on myöntänyt 80 000 euroa uskontojen vuoropuhelun edistämiseen, opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) kertoo tiedotteessaan. Tavoitteena on edistää hyviä suhteita eri uskonnollisten ryhmien välillä tukemalla uskontojen välistä vuoropuhelua.
Valtionavustuksia tähän tarkoitukseen myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa.
Yleisavustusta saivat Uskontojen yhteistyöt Suomessa – USKOT-foorumi ry (20 000 euroa) ja Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry (7 000 euroa), ja hankeavustusta Diakonia-ammattikorkeakoulu (16 000 euroa), Haaga-Helia ammattikorkeakoulu (16 000 euroa), Suomen Lähetysseura ry (16 000 euroa), Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry (7 000 euroa) ja Suomen Setlementtiliitto ry (5 000 euroa).
Avustuksia myönnettäessä painotettiin hankkeita, joiden toiminta on valtakunnallisesti merkittävää ja jotka ovat laaja-alaisia. Lisäksi otettiin huomioon hankkeessa kehitettävien toimintamallien vakiinnuttaminen tai laajentaminen muiden tahojen toimintaan. Avustuksia ei myönnetty hankkeille, joilla ei ole muuta rahoitusta. Hakemuksia saapui määräaikaan mennessä 20.
– Luottamus ja kansalaisten keskinäinen kunnioitus ovat olleet Suomen hyvinvoinnin perustekijöitä, Sanni Grahn-Laasonen sanoo OKM:n tiedotteen mukaan.
– Uskontojen välinen vuoropuhelu lisää toistemme vakaumuksen ymmärrystä. Se kasvattaa ihmisten keskinäistä kunnioitusta ja hälventää ennakkoluuloja. Valtion budjettiin oli nyt ensimmäistä kertaa varattu määräraha vuoropuhelun tukemiseen
Uskontojen vuoropuhelun edistäminen on osa OKM: Merkityksellinen Suomessa -toimintaohjelmaa vihapuheen ja rasismin estämiseksi ja yhteiskunnallisen osallisuuden edistämiseksi.
OKM:n mukaan uskonnollisiin vähemmistöihin kuuluvat joutuvat usein vihapuheen kohteeksi. Vihapuhe liittyy esimerkiksi leimaaviin yleistyksiin tiettyyn uskonnolliseen ryhmään kuuluvista. Yksi keskeisistä keinoista torjua uskonnollisten ryhmien jäseniin kohdistuvaa vihapuhetta on uskontojen vuoropuhelu.
Kuva: Olli Seppälä. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen kirkolliskokouksessa syksyllä 2016.
Lue myös:
OKM jakaa ensimmäistä kertaa rahaa uskontodialogin kehittäjille
Asiantuntija: Ruohonjuuritason uskontodialogia on Suomessa liian vähän
Teologia.fi:n teemana ekumenia ja uskontodialogi
Ilmoita asiavirheestä