
Opetushallituksen johtokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Sofia Vikman (kok.) sanoo Kotimaalle lähettämässään tiedotteessa, että Suvivirsi on osa suomalaista kulttuuriperintöä ja sitä saa laulaa kouluissa.
Opetushallituksen johtokunta totesi kokouksessaan torstaina 3. huhtikuuta, että Suvivirren voi edelleen laulaa kouluissa. Samoin kirkkotilan tai muun uskonnollisen tilan käyttö koulun juhlien pitopaikkana on hyvällä harkinnalla sallittua. Uskonnollisen tilaisuuden kuten joulukirkon voi myös järjestää kirkkotilassa.
Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.
Opetushallitus ei ole Vikmanin mukaan muuttanut aiempaa koulun juhlia ja uskonnollisia tilaisuuksia koskevaa ohjeistustaan, mutta johtokunta on todennut tarpeen hälventää väärinkäsityksiä ja halunnut selkiyttää ohjeiden viestintää.
– Olemme keskustelleet tarpeesta taustoittaa ja viestinnällisesti selkiyttää ohjeita juhlien ja uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä. Opetushallitus selkiyttää viestintää verkkosivuilleen, Sofia Vikman sanoo tiedotteessaan.
Vikman haluaa painottaa sitä, että koululaitoksen tärkeä sivistyksellinen tehtävä, kulttuuriperinnön siirtäminen nuoremmille sukupolville, on selkeästi mahdollista. Hänen mukaansa Suvivirren esittäminen koulujen kevätjuhlissa ei loukkaa uskonnonvapautta, vaan on osa suomalaista kulttuuriperintöä.
– Suvivirsi on kappale, joka useimmille meistä tarkoittaa ennen muuta koululaisten kesäloman alkamista. Se kuuluu suomalaiseen kouluun ja kevätjuhlaan, Vikman sanoo.
Vikman muistuttaa, että Suomessa perustuslain tulkinta kuuluu viime kädessä perustuslakivaliokunnalle.
– Perustuslakivaliokunnassa on katsottu, ettei yhden virren veisaaminen tee tilaisuudesta tunnustuksellista uskonnon harjoittamista. Koulun perinteisiin juhliin voi sisältyä muitakin vastaavia, sinänsä uskonnollista alkuperää olevia traditioita.
Vikman huomauttaa, että Suvivirttä, uskontovaikutteista taidetta, Messias-oratoriota tai Mestaripiirrosta ei pidä siivota pois kulttuurihistoriasta, jotta joku ei altistuisi niille.
– Oman kulttuurin tunteminen sekä ymmärtäminen auttaa – ja on jopa välttämätöntä, myös muiden kulttuurien ymmärtämisessä. Perinteiden säilyttäminen ja siirtäminen on osa päiväkotien ja koulujen toimintaa, Sofia Vikman sanoo.
Lue myös:
Kun Jumala kuuluu koulupäivään – kristillisten koulujen suosio kasvaa vauhdilla
Pääkirjoitus: Sooloseksi vastaan Händelin Messias ei ole mitään uutta
Ilmoita asiavirheestä