Varsinais-Suomessa sijaitsevassa Oripään seurakunnassa eletään mielenkiintoisia hetkiä, sillä ensi vuoden alussa on edessä liittyminen Pöytyän seurakuntaan. Oripään kirkkovaltuuston puheenjohtaja Kalevi Mäntysaari, 70, on tyytyväinen päätöksestä.
– Se on hyvä asia. Meillä on seurakunnassa noin 1200 jäsentä, eli isompaan kokonaisuuteen liittyminen on luonnollista. Kyseessä on myös tavallaan pakkotilanne, sillä seurakunnan tilinpäätös on ollut useana vuotena alijäämäinen.
– Päätös yhteenliittymästä on otettu Oripäässä hyvin vastaan, en ole kuullut asiasta negatiivisia kommentteja. Meillä on jatkossakin oma kirkko sekä seurakuntatalo, mikä on erittäin oleellista, Mäntysaari toteaa.
Liittyminen Pöytyän seurakuntaan tuo syksyllä tullessaan uudet vaalit. Mäntysaari ei ole vielä tehnyt lopullisista päätöstä ehdokkuudesta. Näkemystä hänellä riittäisi varmasti, sillä takana on parikymmentä vuotta kirkkovaltuutettuna, joista viimeiset kolme vuotta puheenjohtajana.
– Teen päätöksen ehdokkaaksi asettumista hieman myöhemmin, sillä en ole vielä varma asiasta.
Välittämistä vapaaehtoisena arkunkantajana
Pitkänlinjan kirkkovaltuutettu kuuluu myös diakoniatoimikuntaan. Toisista välittäminen on yksi Kalevi Mäntysaaren ajatusmaailman peruspilareista.
– Emme ole täällä yksin, aina on otettava toinen ihminen huomioon. Se pätee niin valtuutetun tehtävissä kuin muussakin elämässä. Minulle toisten auttaminen tuo tullessaan hyvän mielen, se antaa lisävirtaa elämään.
Mäntysaari on ollut saattamassa seurakunnan poisnukkuneita jäseniä viimeiselle matkalle arkunkantajana.
– Ne ovat pysäyttäviä hetkiä. Kun vainajaa ei ole saattelemassa riittävästi omaisia, järjestää seurakunta kantoavun. Tuollaisilla hetkillä tulee väistämättä mieleen ajatus siitä, millaista poisnukkuneen elämä on ollut. Mukaan on varmasti mahtunut paljon yksinäisiä hetkiä.
Sekä politiikassa että seurakunnassa on ajateltava kokonaishyvää
Mäntysaari pitää politiikan ja uskonnon rinnakkaiseloa luonnollisena asiana. Hän on itsekin ollut mukana kunnallisessa päätöksenteossa.
– Kussakin yhteisössä asiat on päätettävä niin, että ne ovat hyväksi kokonaisuutta ajatellen. Meillä Oripäässä kuviot ovat menneet hyvässä hengessä, eikä vastakkainasetteluja ole tullut. Kolme viimeisintä kirkkovaltuustoa on valittu sopuvaaleilla.
Kirkolliskokouksen toiminnasta Mäntysaarella ei ole kovin paljon tietoa. Hän kuitenkin ihmettelee monien päätösten taustalle vaadittavaa kolmen neljäsosan äänienemmistöä.
– Se on jäänne jostain menneisyydestä. Mielestäni määräenemmistö olisi parempi.
Opettajan ja kapteenin kokemuksella
Mäntysaari on aktiivinen eläkeläinen kirkollisten asioiden ulkopuolellakin. Reservin kapteeni on mukana muun muassa maanpuolustustoiminnassa. Erittäin tärkeä harrastus kautta vuosien on ollut myös kesäteatteri.
– Olen ollut siinä mukana parikymmentä vuotta, vaikka tänä suvena en lähdekään mukaan. Teatteri on sopinut mainiosti yhteen ala-asteen luokanopettajan työni kanssa, sillä se antoi paljon uusia näkemyksiä.
Mäntysaarella on muistissaan mainio esimerkki siitä, miten oppilaiden huomio saatiin kiinnitettyä opettajaan.
– Pyrin aina keksimään jotain hieman erikoisempaa. Erään kerran otin mukaan liidun näköisen karkin, jonka sujautin taulun reunalle. Sen jälkeen otin sen käteeni ja laitoin suuhuni. Oppilaat aktivoituivat välittömästi, he luulivat opettajan syöneen liidun. Kerroin toki sen jälkeen että kyseessä ei ollut oikea liitu, ja jatkoimme opiskelua hyvillä mielin, Mäntysaari hymyilee.
Lisäeloa Mäntysaaren elämään tuovat neljä lasta ja seitsemän lastenlasta. Tänä kesänä lisävipinää tuo myös Oripään tunnetuin tapahtuma Okra-maatalousnäyttely.
– Se järjestetään jälleen heinäkuussa. Tuolloin noin 30 000 ihmistä saapuu 1400 asukkaan kuntaan. Myös seurakunta on mukana infopisteellä.
Kuva: Kalevi Mäntysaaren kotialbumi
Ilmoita asiavirheestä