Ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo: Pyhän kirjan polttaminen ei kuulu sanan­vapauden piiriin

Ortodoksisen kirkon Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo korostaa kannanotossaan eri uskontokuntiin ja kulttuureihin kuuluvien ihmisten keskinäisen kunnioituksen merkitystä.

Arkkipiispa Leo viittaa kannanotossaan siihen, että Ruotsissa oikeus myönsi vastikään luvan performanssiin, jossa Tukholman keskusmoskeijan edustalla revittiin ja poltettiin islamin pyhä kirja Koraani.

Tapahtuman järjestäjä ei nähnyt toimintaansa ongelmallisena, vaan totesi Helsingin Sanomien (28.6.) mukaan, että ”Sen, mikä on toisille pyhää, ei välttämättä tarvitse olla pyhää toisille”

Arkkipiispa toteaa kannanotossaan, ettei kansainvälinen yhteisö ole tuominnut tekoa yksimielisesti, sillä sen on katsottu kuuluvan sanavapauden piiriin.

– Maassamme vähemmistössä elävän itäisen kristillisen kirkon johtajana en voi hyväksyä tällaista tulkintaa sananvapaudesta, arkkipiispa Leo sanoo.

– Kun uskonnollisen yhteisön pyhä kirja poltetaan, roihussa palaa muutakin kuin symboli tai sanoja paperilla. Siinä kajotaan tunteettomasti ihmisen identiteetin ydinosiin ja henkilökohtaiseen toivoon. Samalla tuhoutuvat myös keskinäisen kunnioituksen ja luottamuksen lähtökohdat.

Arkkipiispa Leon mukaan Suomessa on toistaiseksi pystytty parempaan ja suomalaisia suojelee laki uskonrauhan rikkomisesta.

– Ylpeyteen ei kuitenkaan ole syytä: meilläkin on äskettäin nähty, kuinka rasistisia kommentteja puolustellaan sananvapaudella.

– Toisin kuin monet luulevat, ihmisten välistä ykseyttä ja yhteisöllisyyttä ei luo samanlaisuus, vaan keskinäinen kunnioitus. Kärjistäisin sanomalla, että vain kunnioittamalla toista voimme säilyttää itsekunnioituksemme ja ansaita myös toisen kunnioituksen.

Arkkipiispa Leo muistuttaa myös siitä, että ortodoksisella kristillisyydellä ja islamilla on yhteisiä juuria Lähi-idässä, jossa uskonnon ja kulttuurien rajat on levitetty yhteiskuntien maaperälle itämaisen maton tavoin.

– Jaamme yhteisen näkemyksen pyhiin kirjoihin perustuvasta Jumalan ykseydestä sekä rukouksen ja paaston tärkeyden korostamisesta.

– Sokea silkkitoukka ei näe työnsä hedelmää, kauniisti kuvioitua mattoa ja sen rikasta väripalettia. Mutta meidän, jotka näemme on kiitollisuudella arvostettava sitä, arkkipiispa Leo sanoo kannanotossaan.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHuumorin ja sananvapauden rajoilla ja reunoilla – Visavuoren näyttelyt herättävät ajatuksia
Seuraava artikkeliPaavi vetosi Venäjään Mustanmeren viljakuljetuksien sallimiseksi

Ei näytettäviä viestejä