Tänä vuonna kaikki maailman ortodoksit aloittavat pääsiäiseen valmistavan suuren paaston 3.3. ja viettävät pääsiäistä (20.4.) samaan aikaan. Ortodokseille pääsiäinen on vuoden tärkein juhla.
Suuri paasto alkaa tarkalleen ottaen ortodokseilla sovintosunnuntaina eli laskiaissunnuntaina 2.3. kello 18 alkavan ehtoopalveluksen jälkeen. Palveluksessa kaikki pyytävät toisiltaan anteeksi. Ensimmäisellä paastoviikolla toimitetaan intensiivisesti jumalanpalveluksia.
Suuri paasto kestää 40 päivää ja huipentuu kärsimysviikkoon eli suureen viikkoon ja pääsiäisjuhlaan. Paaston esikuva tulee Jeesuksen 40 päivän paastosta ja rukouksesta erämaassa (Luuk. 4:1–14).
Suuren paaston aikana vältetään eläinkunnan tuotteita eli liha- ja maitoruokia. Kalaruoat ovat usein sallittuja. Ensimmäinen paastoviikko sekä suuri viikko eli piinaviikko ovat ankarimpia paastoviikkoja. Ruokapaastossa nousevat esille ortodoksien kulttuuriset erot: Suomessa ei ole perinteisesti noudatettu kreikkalaisia paastoruokasääntöjä. Ruokapaaston tehtävänä on tukea rukouksessa. Yksinkertaista ja edullista ruokaa syömällä säästetään myös rahaa hyväntekeväisyyttä varten.
Ortodoksit eivät laskeudu suin päin suureen paastoon, vaan siihen on valmistauduttu jo muutaman viikon ajan. Tuomiosunnuntaina 23.2., alkoi viimeinen suureen paastoon valmistava viikko, jolloin luovutaan liharuoasta ja herkutellaan blineillä ja muilla maitotuotteilla. Blinien paistaminen ja laskiaisriehat ovat erityisen suosittuja Venäjällä, mutta tapa on juurtunut myös Suomeen.
Ilmoita asiavirheestä