Kun Oulun hiippakunnan piispanvaali ratkesi, Jukka Keskitalon puhelin meni tukkoon.
– Siellä on nyt satoja viestejä, Keskitalo sanoi saatuaan kännykkänsä jälleen käynnistymään.
Kirkkohallituksen kansliapäällikkönä työskentelevä Keskitalo sai Oulun piispanvaalin ensimmäisellä kierroksella 59,5 prosenttia äänistä. Näin ollen hänet valittiin piispaksi suoraan ensimmäisellä vaalikierroksella. Lue Kotimaa24:n rovastikunnittain eritelty uutinen vaalituloksesta täältä.
Keskitalo asuu Helsingissä, mutta hän oli saapunut aamulla Ouluun vastaanottamaan vaalitulosta lähimpien kannattajiensa kanssa. Joukolla oli etukäteen sellainen tuntuma, että Keskitalolla on hyvä kannatus kaikkialla hiippakunnassa.
– Tulos oli silti parempi kuin osasin odottaa. Oli varautunut erilaisiin vaihtoehtoihin, myös siihen, että vaali menee toiselle kierrokselle. Sain eniten ääniä kaikista yhdeksästä rovastikunnasta. Näin selkeä tulos antaa hyvän tuen lähteä hoitamaan tehtävää.
Oulun hiippakuntaa pidetään kirkossa omalaatuisena alueena, jossa herätysliikkeet toimivat vahvoina. Keskitalon mukaan seutu on hengellisesti ja kulttuurisesti juurevaa. Hän sanoo kuitenkin oppineensa vaalikampanjan aikana, ettei hiippakunta välttämättä olekaan niin erilainen kuin usein luullaan.
– Ihan samoja asioita täällä pohditaan kuin muuallakin. Oulun kaupungissa kysymykset ovat aivan samanlaisia kuin vaikkapa Jyväskylässä.
Keskitalo toimi kirkkoherrana Jyväskylässä ennen siirtymistään Kirkkohallitukseen.
Vastaehdokkaille kiitos ”yhteisestä matkasta”
Parin kuukauden päästä Jukka Keskitalo lopettaa Kirkkohallituksessa työn, jota on hoitanut kahdeksan vuotta. Hänet vihitään piispaksi 11. marraskuuta.
Keskitalo sanoo tehneensä myös kansliapäällikön työtä ”pastoraalisella otteella”, siis papillisesti. Hänen mukaansa kirkon virkamieskoneiston huipulla työskenteleminen ei ole ollut paperinpyörittämistä vaan ihmisten kohtaamista. Keskitalo kertoo halunneensa keskittyä työssään seurakuntien asiakaspalveluun ja kirkon yhteiskuntasuhteisiin.
– Kaikilla ihmisillä jää kaikissa tehtävissä asiat kesken, mutta tämä kaari Kirkkohallituksessa on ollut sopiva, ei liian lyhyt eikä liian pitkä.
Keskitalo uskoo, että hänen kansliapäällikkönä saamansa valtakunnallinen tunnettuus kirkossa näkyi myös piispanvaalin tuloksessa. Hän arvioi saaneensa kannatusta myös sellaisilta äänestäjiltä, jotka eivät ole hänen kanssaan teologisesti samoilla linjoilla mutta joita miellytti se, miten hän toimii.
– Vaalissa arvostettiin myös seurakuntatyön kokemusta.
Keskitalon vastaehdokkaista myös Oulun Tuiran seurakunnan kirkkoherralla Niilo Pesosella on takanaan vankka työura seurakunnassa. Raudaskylän kristillisen opiston rehtori Jukka Hautala sen sijaan on toiminut lähinnä koulutuskentällä. Pesonen sai vaalissa annetuista äänistä 26 prosenttia ja Hautala 14,5 prosenttia.
Keskitalo kiittää Pesosta ja Hautalaa vaalista ja ”hyvästä yhteisestä matkasta”.
– Vaikka tulos oli näin selvä, Niilo ja Jukka saivat paljon ääniä. Heidän äänestäjilleen sanon, että haluan olla kaikkien Oulun hiippakunnan ihmisten piispa.
Ensimmäiset pyynnöt ehdokkaaksi 2–3 vuotta sitten
Keskitalo valmistautui Oulun piispanvaaliin pitkään. Hänen mukaansa ensimmäiset kyselyt lähteä ehdokkaaksi tulivat 2–3 vuotta sitten. Vahvasti vaali on ollut mielessä viime syksystä lähtien. Nyt edessä on muutto Ouluun.
– Meillä on kolme lasta, joista nuorinkin on jo täysi-ikäistynyt. Muutamme siis vaimoni Marjan kanssa Ouluun kahdestaan.
Jukka Keskitalon mukaan Oulun hiippakunta saa hänestä yhteyttä rakentavan piispan, joka tekee työtään verkostoituvalla otteella.
– Piispan työ ei ole sooloilijan työtä. Tulen hiippakuntaan jalkatyöhön.
Kuva: Jani Laukkanen
Lue myös:
Jukka Keskitalo murskavoitolla Oulun hiippakunnan piispaksi
Piispaehdokas Niilo Pesonen Oulun vaalista: Harmittaa, mutta tehtäväni on toimia muualla kirkossa
Oulun piispaehdokas Jukka Hautala: Kirkossa on käperrytty sen sijaan, että katsoisimme ihmiskuntaa
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.