Oulun seurakunnat luomassa mallia miten poikkeusoloissa autetaan vaikeaan tilanteeseen ajautuneita

Oulun seurakuntayhtymä on kesäkuun alussa käynnistänyt OuluToivo2020 -hankkeen, jossa luodaan ohjaus- ja koordinaatiomalli mahdollisia tulevia poikkeusoloja varten. Kohderyhmänä ovat työikäiset oululaiset, jotka ovat työelämän ulkopuolella ja vailla koulutuspaikkaa.

Hanke on saanut alkunsa koronavirusepidemian seurauksena. Poikkeustilanteen erilaiset vaikutukset alkoivat Oulussakin kasaantua ja vaikuttaa sosiaali- ja terveyspalveluiden, yhteisöllisyyttä tukevan toiminnan sekä työllisyyspalvelujen järjestämiseen.

– Olemme saaneet diakoniatyömme suunnalta signaalia, että moni ihminen on muun muassa lomautusten tai irtisanomisten takia joutunut vaikeaan tilanteeseen. Esimerkiksi ruoka-avun tarve on kasvanut. Lisäksi yksinyrittäjiä ja ammatillisesti kouluttamattomia nuoria on ajautunut ongelmiin, kertoo hankepäällikkö Kim Wasama Oulun seurakuntayhtymästä.

Käytännössä OuluToivo2020-hankkeessa tuotetaan muun muassa erilaisia neuvontapalveluita. Niitä tulee olemaan saatavilla digitaalisessa muodossa tai fyysisissä paikoissa.

Wasaman mukaan hankkeessa myös arvioidaan kohderyhmän kannalta tärkeiden palveluprosessien sujuvuutta esimerkiksi Kelassa ja TE-palveluissa.

– Samalla harjoittelemme yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, mukaan lukien kolmas sektori. Näin luodaan toimintaedellytyksiä tuleviin poikkeusolosuhteisiin, esimerkiksi pandemian mahdollisiin seuraaviin aaltoihin.

Hankepäällikkö on tyytyväinen siitä, että poikkeustilassa saatiin polkaistua täsmähanke käyntiin nopealla aikataululla.

– Tilannehan on edelleen päällä ja toimenpiteitä tarvitaan. Toivottavasti saisimme nyt aikaan myös uusia palveluita.

Marraskuun loppuun saakka jatkuva OuluToivo2020-hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta sekä Oulun kaupungilta. Oulun ev.lut. seurakuntayhtymän lisäksi hankkeessa on mukana muun muassa Diakonia-ammattikorkeakoulu sekä yrityksiä.

Kuva: Olli Seppälä. Oulun tuomiokirkko.

**


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä

Edellinen artikkeliIlmajoen kirkkoherra runokohusta: ”Seurakunnassa ei ketään voi rinnastaa vieraslajiin”
Seuraava artikkeliRuotsin kirkossa on nyt pappina enemmän naisia kuin miehiä

Ei näytettäviä viestejä