Oulun tuomiokirkon kellotapulin yläosien peruskorjaus on siinä vaiheessa, että tapulia kesän verhonneet huput ja telineet päästään purkamaan tällä viikolla. Kunnostettu kello siirtyy kaupungilta seurakuntayhtymän omistukseen.
Tuomiokirkon ulkoasu ei kunnostuksen myötä ole muuttunut: remontissa on poistettu puujulkisivun vanha maali, korjattu mahdolliset lahovauriot ja maalattu puuosat samalla keltaisen sävyllä. Myös pääovi ja sen vieressä olevat pylväät on restauroitu. Remontti jatkuu vielä keskikupolin puuosien kunnostuksella.
Kellotapulin peruskorjauksen yhteydessä on korjattu myös Tuomiokirkon aikaa näyttävän kellon neljä kellotaulua. Kellotaulusta puuttuu vielä viisarit, koska kellon koneiston korjaus valmistuu vasta myöhemmin syksyllä.
Mekaaninen kello on valmistettu vuonna 1845. Oulun tuomiokirkon kellolla on museoarvoa, sillä yhtä vanhoja Suomessa valmistettuja tornikelloja ei ole monia jäljellä. Kello on ollut alun pitäen Oulun kaupungin hankinta ja se on edelleen Oulun kaupungin omistuksessa. Kaupungin aloitteesta kello siirtyy kunnostuksen jälkeen kuitenkin Oulun seurakuntayhtymän omistukseen.
Koneiston korjauksessa kello pyritään saattamaan samaan kuntoon kuin se oli valmistuessaan. Osat pestään ja puhdistetaan, ja uusia osia vaihdetaan vain, jos se on välttämätöntä. Kellotaulun peruskorjauksessa teräsosille on tehty ruosteenpoisto ja maalauskunnostus. Lasit on uusittu, sillä aikaisemmat olivat osittain rikki. Uusien lasien kiinnitys paikoilleen on tehty alkuperäisiä kiinnitysmateriaaleja ja tapoja käyttäen.
Kellon on tehnyt ilmajokelainen Juho Yli-Könni. Kello on peruskorjattu viimeksi vuonna 1978. Kellotaulun kunnon ja korjaustarpeen on määrittänyt Pohjois-Pohjanmaan museo.
Kuva: Sanna Krook
Ilmoita asiavirheestä