Pääkaupunkiseudulla moni oli kirjoilla väärässä seurakunnassa – muualla ei havaintoja ongelmasta

Vantaan seurakuntayhtymässä alle kaksituhatta uusiin asuntoihin muuttanutta henkilöä oli kirjattu väärän seurakunnan jäseniksi. Asiasta kertoo Kirkko ja Kaupunki.

Ongelma koskee uusia rakennuksia ja niihin ensi kertaa muuttavia ihmisiä. Vantaalla vääriin seurakuntiin kirjautumisia on tapahtunut erityisesti Kivistön, Seutulan ja Leinelän uusilla asuinalueilla. Vantaan seurakuntien jäsenlistat on nyt korjattu käsin, ja korjaukset on lähetetty maistraattiin.

Ongelma liittyy Väestörekisterikeskuksen käytännön muuttumiseen marraskuussa vuonna 2014. Nykyinen järjestelmä ei tunnista automaattisesti seurakuntarajoja. Järjestelmän takia moni vastarakennettuun asuntoon muuttanut on Vantaalla päätynyt automaattisesti Tikkurilan seurakunnan jäseneksi, vaikkei oikeasti asu sen alueella.

Kirkko ja Kaupunki -lehden mukaan ongelma on valtakunnallinen ja koskee useamman seurakunnan muodostamia yhtymiä ja niissä tuhansia ihmisiä. Ongelma painottuu pääkaupunkiseudulle, jonne rakennetaan paljon uusia asuntoja. Ennen kaikkea se koskee Vantaata.

Muualla Suomessa väärin kirjautuneet jäsenyydet ovat yksittäistapauksia

Kotimaa Pro lähetti aiheesta kyselyn useiden suurien seurakuntayhtymien keskusrekistereihin eri puolille Suomea. Vastausten perusteella laajamittainen ongelma koskee vain pääkaupunkiseutua.

Keskusrekisterin johtaja Veijo Koivula Oulun seurakuntayhtymästä kertoo, että muutos Väestörekisterikeskuksen käytännöissä ei ole aiheuttanut heille ongelmia.

– Väestötietojärjestelmästä tulee meille joka arkiaamu niin sanottu muutostietoliikenne, jonka käymme huolellisesti läpi. Jos silloin tällöin on jokin uusi rakennus kirjattu maistraatissa väärään seurakuntaan, olemme tehneet saman tien korjauspyynnön, ja asia on hoitunut sillä, Koivula sanoo.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä ongelma on ollut tiedossa ja alueelle muuttaneita on sen vuoksi seurattu säännöllisesti.

– Virheet huomataan nopeasti, ja niistä tehdään korjaus maistraattiin, joten ne eivät pääse kertaantumaan. Yksittäisiä vanhempia virheitä tulee joskus vastaan, kertoo yhtymän keskusrekisterin vt. toimistonhoitaja Maria Wikström.

Kuopion seurakuntayhtymässäkin ongelma on koskettanut vain yksittäisiä ihmisiä, jotka ovat ehtineet muuttaa uuteen rakennukseen ennen kuin rakennukselle on korjattu oikea seurakuntakoodi.

– Tapaukset ovat tulleet ilmi muuttaneiden tietojen tarkastamisen yhteydessä, eivätkä ihmiset näin ole olleet väärässä seurakunnassa kuin hetken. Tiedot on korjattu välittömästi virheen ilmettyä hyvässä yhteistyössä paikallisen maistraatin kanssa, sanoo yhtymän rekisterinjohtaja Mika Pulkkinen.

Kun yhtymään kuuluu vain yksi seurakunta yhdeltä paikkakunnalta, ongelmaa ei edes teoriassa ole. Ylä-Savon seurakuntayhtymässä on vain yksi kunta, jossa on kaksi seurakuntaa. Lapinlahden kuntaan kuuluvat Lapinlahden ja Varpaisjärven seurakunnat. Muut yhtymään kuuluvat seurakunnat ovat yksikuntaisia.

– Tietoomme ei ole tullut lainkaan tällaista ongelmaa. Me lähetämme välittömästi ”tervetuloa seurakuntaan” -kirjeen, kun saamme tiedon muuttajasta. Kukaan ei ole ottanut yhteyttä, että olisi saanut tervetulotoivotuksen väärään seurakuntaan, kertoo yhtymän palvelupäällikkö Riitta Kaasinen.

Myöskään Porin seurakuntayhtymässä ongelmaan ei ole törmätty.

Jäsenyystiedoilla on vaikutusta myös vaaleihin ja seurakunnan talouteen

Seurakuntayhtymän sisällä väärin kohdentuneilla seurakuntien jäsenyystiedoilla on vaikutusta paitsi seurakuntalaisten tavoittamiseen myös seurakuntavaaleihin. Väärän seurakunnan jäseneksi kirjattu ihminen on tulevissa vaaleissa myös väärän seurakunnan vaaliluettelossa.

Kirkko ja Kaupunki -lehden mukaan asia vaikuttaa myös seurakuntien talouteen. Esimerkiksi Vantaalla suurin osa seurakuntien nettomäärärahasta jaetaan yhtymän sisällä seurakuntien kesken niiden jäsenmäärän perusteella.

Kirkkohallituksen rekisterijohtaja Sanna Vuohelainen kertoo Kirkko ja Kaupunki -lehdessä, että Kirkkohallitus on keskustellut ongelmasta ja sen ratkaisemisesta useaan otteeseen Väestörekisterikeskuksen kanssa.

– Vaikka tahtotilaa ratkaisun löytämiseksi kaikilla osapuolilla on, emme ole vielä keksineet ratkaisua. Viimeksi nyt lokakuussa tätä on yhdessä pohdittu, Vuohelainen sanoo.

Kuva: Olli Seppälä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKokemuksia Nuorten ilmastokonferenssista: Pessimismi on laiskuutta, meissä on tulevaisuus
Seuraava artikkeliRadio Dei ja Kotimaa tenttaavat keskiviikkona Kaarlo Kallialaa Piispan kyselytunnilla

Ei näytettäviä viestejä