Raamatun alkulehtien mukaan Jumala loi ihmisen kuudentena päivänä ja siunattuaan ihmiset Jumala sanoi: ”Lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne.” Monilla mittareilla mitattuna ihmiskunta on täyttänyt tämän tehtävän.
Maa on pitkälle täytetty, jos ihmisten määrää arvioi esimerkiksi maapallon luonnonvaroilla. Ihmiskunta on jo noin kuukausi sitten käyttänyt kaikki tämän vuoden uusiutuvat luonnonvarat. Suomalaisten kohdalla tämä raja meni rikki jo kevätpuolella.
***
Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen viime viikolla käyttämä yhdyssana synnytystalkoot on monella tapaa epäonnistunut. Elämme nykyaikaa, jolloin miehen ei pidä määritellä naisen tehtävää yhteiskunnassa lisääntymisen kautta. Eiväthän naispoliitikotkaan puhu miehistä siittäjinä.
Maailman väkimäärä on nyt 7,6 miljardia ihmistä. Suomalaisten osuus siitä on vajaa promille. Suomalaisten syntyvyys ei vaikuta suuntaan eikä toiseen koko maailman väestökehityksessä, mutta sillä on keskeinen merkitys Suomen tulevaisuudessa.
Kysymys maapallon kestävyydestä suhteessa väkimäärän jatkuvaan kasvuun on enemmän periaatteellinen. Onko pienillä ja vaurailla kansakunnilla suurempi oikeus kasvattaa väestöään kuin suurilla ja köyhillä? Sekin pitää muistaa, että mitä vauraampi valtio, sitä enemmän se käyttää luonnonvaroja.
Väestönkasvun hillitsemiseen johtavien keinojen pitää olla eettisiä. Perheiden lapsimäärän rajoittaminen lainsäädännöllä johti Kiinassa aikanaan yhteen ihmiskunnan suurimmista murhenäytelmistä. Yhden lapsen mallissa miljoonia tyttölapsia hylättiin ja tapettiin, koska vanhemmat toivoivat poikaa.
Antti Rinne ja moni muu on siinä oikeassa, että Suomen ikärakenne edellyttää lisää tulevaisuuden veronmaksajia. Rinne yritti epäonnistuneella sanavalinnalla kiinnittää huomiota perhepolitiikan merkitykseen.
Toimivan perhepolitiikan ja nykyisten lapsiperheiden aseman parantamisen lisäksi yksi keskeinen tapa on vahvistaa niitä keinoja, joilla muillakin kuin kantasuomalaisilla on realistinen mahdollisuus toimia veronmaksajina. Uusien syntyvien suomalaisten lisäksi Suomi tarvitsee yhä parempia keinoja tänne muuttaneiden kotouttamisessa.
Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja.
Kuva: Olli Seppälä
Lue myös:
Ilmoita asiavirheestä