Pääkirjoitus: Elämän kohtuullistamisesta on syytä kaivaa esiin iloa tuottavia näkökulmia

Tällä viikolla on vietetty ekumeenista vastuuviikkoa. Se on kirkkokuntien ja monien kristillisten järjestöjen yhteinen ihmisoikeus- ja vastuullisuuskampanja, jota järjestää ja koordinoi Suomen Ekumeeninen neuvosto.

Vastuuviikon tarkoitus on herättää ihmisiä pohtimaan omaa elämäntapaansa ja sen suhdetta maailmaan tilaan. Tämänvuotisen Vastuuviikon teemana on kohtuullisuus. Tärkeä teema.

* * *

Tällä viikolla tapahtuu muutakin. Nyt viikonloppuna Helsingissä pidetään kirjamessut. Tärkeää sekin. Kirjallisuus tarjoaa lukijalleen maailmoja, joista voi löytää uutta näkökulmaa itseensä ja elämäänsä.

Millenniaalit ja zoomerit eivät ehkä tunne, mutta boomerit ja x-sukupolvi saattavat vielä muistaa kanadalaisen Louisa May Alcottin kirjat. Pikku naisia niistä lie tunnetuin. Kohtuullisuudesta tulee mieleen hänen kirjansa Tytöistä parhain. Siinä köyhä mutta iloinen Polly tulee konkurssin tehneen rikkaan sukulaisperheensä avuksi ja auttaa perhettä sopeutumaan aiempaa vaatimattomampaan, kohtuulliseen elämään.

Alcottin tarinassa kohtuullinen elämä tarkoittaa kuluneiden pukukankaiden kääntämistä shoppailun sijaan ja huvituksista luopumista. Entisille rikkaille se on kovaa, mutta Pollyn avulla he löytävät myös uudenlaista iloa uusista kädentaidoista ja entistä syvemmistä ystävyyksistä. Kohtuullinen elämä nimittäin paljastaa senkin, ketkä ovat todellisia ystäviä ja ketkä rahan perässä juosseita hännystelijöitä.

* * *

Maailma on parhaillaan muutostilassa, jossa jokainen joutuu miettimään, mitä kohtuullisuus omalla kohdalla tarkoittaa. Tietenkin se herättää muutosvastarintaa. Meillä on ollut mukavaa, kukapa sellaisesta haluaisi luopua.

Kohtuullistamisvaatimuksiin ihminen on huono taipumaan. Siksi muutoksesta on nyt syytä kaivaa esiin myös iloa tuottavia näkökulmia vaikka kirjallisuus apunaan.

Elämän kohtuullistaminen antaa oppimis- ja selviytymiskokemuksia olivat ne sitten villavaatteiden koristeparsintaa, hävikkiruoasta taiottua gourmet-ateriaa tai energiaa säästäviä keksintöjä. Oppiminen taas tuottaa ihan omanlaistaan iloa.

Ollaan siis vastuullisia ja kohtuullistetaan elämää ilon kautta.

Kirjoittaja on Kotimaan toimituspäällikkö. Pääkirjoitus on julkaistu 28.10. ilmestyvässä Kotimaassa.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliDiakoniajohtaja Seppo Sulkko: Jos et mahdu normeihin, jäät hätäsi kanssa yksin
Seuraava artikkeliPelastusarmeija auttoi yli 84 000 kotitaloutta Suomessa – ”Joulu on ahdistavaa aikaa asiakkaillemme”

Ei näytettäviä viestejä