Luottamus on vaikea asia ansaittavaksi. Tämä on näkynyt Suomen nykyisen hallituksen kohdalla. Viime viikkoina hallitusta on kohdannut kriisi toisensa jälkeen. Kaikki ne ovat liittyneet luottamukseen.
Aktiiviset kansalaiset ovat kaivaneet perussuomalaisten ministerien aiempia näkemyksiä somesta median apuna. Mediaa on syytetty yrityksestä kaataa hallitus. Kyse on kuitenkin luottamuksesta ja sen ansaitsemisesta.
Meillä on nyt oikeistohallitus. Sen on seurausta demokraattisista vaaleista, siis kansan tahdosta. Se on erilainen kuin edellinen hallitus ja siltä odotetaan muutosta, parempaa tulevaisuutta Suomelle.
On kuitenkin epäselvää, millaisille arvoille hallitus tulevaisuutta rakentaa. Epäselvyys syntyy ristiriitaisilta tuntuvista viesteistä. Jos arvot asettavat suomalaisia epätasa-arvoiseen asemaan, tulevaisuus on huono. Sen selvittämiseksi media kaivaa ja jankkaa jopa ärsyttävän tuntuisesti. Se on testi, jossa odotetaan tekoja anteeksipyyntöjen toteen näyttämiseksi.
HALLITUS ON antanut julkilausuman, jonka mukaan kaikki neljä hallituspuoluetta sitoutuvat työskentelemään määrätietoisesti yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseksi yhteiskunnassa. ”Kaikilla on oikeus tuntea olonsa turvalliseksi ja hyväksi Suomessa taustastaan riippumatta”, julkilausumassa sanotaan.
Lupaus on iso ja hieno. Sen toteuttaminen vaatii paljon etenkin perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien edustajilta. Siinä työskentelyssä on poliitikkojen hyvä muistaa sama, mistä on aina hyvä muistuttaa myös uskonnollisten yhteisöjen edelläkävijöitä: Mikä puhujakorokkeelta ikävästi sanotaan, se moninkertaistuu ikävämmin kentällä. Olipa kyse kriittisestä näkökulmasta maahanmuuttoon tai teologisesta kannasta tasa-arvoiseen avoliittoon tai naisten pappeuteen, kuulijan kielessä se saattaa liehahtaa rasismiksi ja toisen ihmisen halventamiseksi.
Toki sellaista liehahtamista voivat niin poliitikot kuin hengelliset julistajat lietsoa tahallaan. Sehän tuo ääniä ja sitouttaa ihmisiä niin kuin negatiiviset näkökulmat usein tekevät. Suuremmassa kuvassa se murentaa kansan luottamusta heihin.
”Kieli on pieni jäsen, mutta se voi kerskua suurilla asioilla. Pieni tuli sytyttää palamaan suuren metsän,” varoittaa Jaakobin kirje. Luottamusta tahtovan on syytä tämä muistaa.
* * *
Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?
Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.
Antoisia lukuhetkiä!
Ilmoita asiavirheestä