Viime päivinä Kainuussa, erityisesti Puolangan ja Suomussalmen alueilla, on eletty erikoisissa olosuhteissa. Tykkylunta on ollut puissa poikkeuksellisen paljon ja se on aiheuttanut sähkökatkoksia tuhansiin talouksiin. Osa katkoksista on kestänyt useita päiviä.
Vaikeimman tilanteen sähkökatkot aiheuttavat yrittäjille, esimerkiksi saha- ja lypsykarjatilallisille sekä niille iäkkäimmille ihmisille, jotka ovat sähkölämmityksen varassa. Helpommin sähkökatkoista selviävät ne hyväkuntoiset ihmiset, jotka asuvat tulipesällisissä kodeissa.
Osa kainuulaisista muistaa lapsuudestaan, miten elää ilman sähköä. Siitä ei ole niin pitkää aikaa, kun sähkö saapui etäisimpiin Kainuun kyliin.
Kunta, sähköyhtiö ja pelastuslaitos tekivät Kainuussa pitkää päivää ennen kuin tilanne alkuviikosta helpottui. Myös SPR:n vapaaehtoisten merkitys korostui erityisesti iäkkäiden ihmisten tilanteen kartoittamisessa ja heitä avustettaessa.
Suomussalmella seurakunnalla on kriisivalmiussuunnitelma. Seurakunnan olisi ollut mahdollisuus hätämajoittaa ihmisiä kirkkoon sekä leirikeskukseen. Niin pahaksi tilanne ei mennyt.
***
Samaan aikaan Kainuun tykkylumisen todellisuuden kanssa Yhdysvaltain itäosissa ja Kanadassa on ollut poikkeuksellisen kylmää. Kylmyyteen on kuollut ainakin 18 ihmistä. Yhdysvaltojen äärisäitä kuvaa se, että Floridassa oli viime viikolla paikoin kylmempää kuin Alaskassa. Australiassa on ollut puolestaan poikkeuksellisen kuumaa.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on sanonut, ettei hän usko ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen. Koko maailman tulevaisuudennäkymien kannalta on vaarallista, ettei tämä näkemys jäänyt presidentin puheen tasolle. Loppuvuodesta Yhdysvalloissa julkaistussa Trumpin presidenttikauden ensimmäisessä turvallisuusstrategiassa ilmastonmuutos on poistettu pahimpien uhkien joukosta.
Suomessa elämme siinäkin mielessä toisessa ja toiveikkaammassa todellisuudessa, että valtaosa presidenttiehdokkaista ymmärtää ja osa heistä myös korostaa ilmastonmuutoksen vakavuutta.
***
Virren 462 Soi kunniaksi Luojan toisessa säkeistössä veisataan: ”Hän säät ja ilmat säätää ja aallot tainnuttaa”. Tämä Aukusti Waldemar Koskimiehen 1800-luvun lopulla sanoittama kaunis virsi korostaa Luojaa luomakunnan hallitsijana.
Virsirunoilija Koskimiehen ajoista on kuitenkin tultu siihen, että ihminen on ottanut yhä enemmän valtaa Luojan tontille kuuluvista asioista. Pyrkiessään luomakunnan herruuteen ihmiskunnalta puuttuu viisaus ja vastuu. Ymmärrys siitä, että emme ole maan päällä saadaksemme itsellemme aina vain lisää, vaan ennen kaikkea rakentaaksemme hyvää tuleville sukupolville.
Kuva: Olli Seppälä
Ilmoita asiavirheestä