Sunnuntaina Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen ilmoittaa Helsingin kirjamessuilla, minkä kirjan hän on valinnut kuuden ehdokkaan joukosta Vuoden kristilliseksi kirjaksi. Kilpailun ehdokkaat esitellään toisaalla tässä lehdessä.
Ehdolle päätyneistä puuttuu moni hyvä viime ja tänä vuonna ilmestynyt kirja. Lukijan kannalta se on hämmentävää. Joko kustantaja ei ole kyseisiä kirjoja syystä tai toisesta tahtonut tarjota ehdolle tai sitten raati ei ole valinnut niitä kuuden parhaan joukkoon.
Ehdolle päässeiden sangen epätasainen joukko voi pahimmillaan heikentää arvostusta kristillistä kirjaa kohden.
Yksi mahdollinen syy ehdokkaina olevien kirjojen epätasaiseen laatuun on se, ettei kilpailua toteuttavan Kristilliset kustantajat ry:n jäsenjärjestöillä ole edes suunnilleen yhteistä näkemystä siitä, mikä on kristillistä kirjallisuutta, saati siitä, mikä on hyvä kirja. Listan ehdokkaista näet täältä.
Jos yhteistä näkemystä ei ole, pitäisikö rohjeta myöntää, että aika on ajanut koko kilpailun ohi?
***
Vuoden kääntyessä loppusuoralle eletään uusien kirjojen ilmestymisen huippuaikaa. Esimerkiksi elämäkerrallisia teoksia on tänä vuonna ilmestynyt kymmeniä, viime viikkoina tahti näyttää vain kiihtyneen.
Viime vuonna näihin aikoihin Kotimaa-lehti julkisti kilpailun, jossa lukijat valitsivat Vuoden kirjan elämäkertojen joukosta. Silloin valituksi tuli emerituspiispa Eero Huovisen teos Äitiä ikävä.
Kotimaa toteuttaa myös tänä vuonna lukijoiden äänestystulokseen perustuvan kilpailun elämäkerrasta tai omaelämäkerrasta, johon sisältyy myös elämänkatsomuksellista pohdintaa. Toimituksen valitsemat ehdokkaat julkistetaan 12.11. ilmestyvässä Kotimaassa.
Näin Kotimaa osaltaan rakentaa sellaista sivistys-Suomea, joka kannustaa tasokkaiden kirjojen kustantamiseen ja lukemiseen.
Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 29.10.2021 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.
Lue myös:
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Ilmoita asiavirheestä