Sisiliassa syntyneen Salvatore Quasimodon runo kuvaa ihmiselämää koskettavasti mutta myös jollain tavalla kyynisesti: ”Jokainen yksinään maan sydämellä auringonsäteen lävistämänä: ja äkkiä on ilta.”
Totta on se, että syvimmiltään ihminen luovii elämässä yksin. Ei meistä kukaan tunne toinen toistaan täysin, eivätkä kaikki edes itseään. Syvälle ihmiseen jää kokemuksia ja ajatuksia, joista kukaan muu ei koskaan saa tietää eikä niitä itsekään ehkä osaa analysoida tai edes tunnistaa.
Silti ihmisen ei ole hyvä olla yksin. Niin toteaa luomiskertomuskin selittäessään maailman olemusta. Ihminen tarvitsee toista ihmistä kehittyäkseen, oppiakseen ja kokeakseen yhteyttä, kuuluakseen johonkin.
Erityisen tärkeää yhteys toisiin on elämää vasta opetteleville nuorille. Sunnuntaina käynnistyvä Yhteisvastuukeräys kantaakin tällä kertaa huolta nimenomaan nuorten yksinäisyydestä. Se on painava huolen aihe. Nuorten yksinäisyyttä lisäsivät etenkin koronavuodet. Aikuisen ajantajussa pari vuotta on ohikiitävä hetki, nuorelle se on pitkä rupeama kokea erillisyyttä ja yksinäisyyttä.
Yksinäisyyden vastakohtaa, yhteyttä, kaivataan maailmassa muutenkin. Ilman ihmiskunnan yhteistyötä maailma on ilmastonmuutoksen ja sen tuottamien ongelmien kanssa pulassa. Ilman yhteistyötä ei ratkaista myöskään meneillään olevia konflikteja tai 800 miljoonaa ihmistä koskettavaa nälänhätää.
Yhteistyön sijasta ihmiskunta näyttää nyt kuitenkin parhaansa mukaan jakautuvan eri leireihin. Syyksi kelpaavat poliittiset ja taloudelliset näkemykset, konfliktien osapuolet, uskonnot, uskonnottomuus ja lukuisat pienemmän luokan syyt kuten vaikkapa Inkerin kirkon pappisvihkimykset.
Luonnontieteilijä sanoisi, että ihmisiä on maailmassa liikaa, ja niin me riitaannumme aivan kuin rottapopulaatio liian pienessä tilassa. Kristinusko painottaa kuitenkin ihmiskunnan yhteyttä, jota perussynnit ahneus ja itsekkyys rikkovat.
Yhdessä me olemme Jumalan kuva, emme yksin. Yhteyden etsiminen on jokaisen velvollisuus. Sitä voi kukin miettiä omalla kohdallaan, miten voisi ottaa toisen ihmisen mukaan yhteyteen, mukaan elämään.
* * *
Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?
Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!
Ilmoita asiavirheestä