Pääkirjoitus: Ihmiskunnan nykyistä valtavirtaa ei ole oikeus, vaan oikeudettomuus

Jo ennestään yli 11 vuoden vankilatuomiotaan leirillä istuva venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi sai viime viikolla peräti 19 vuoden lisätuomion.

30 vuotta on julma, surrealistisen mielivaltainen ja täysin poliittinen tuomio. Sen tarkoitus on pelotella maan opposition rippeitä kyykkyyn. Samalla se kertoo Venäjän oikeusjärjestelmän täydellisestä alistamisesta vallanpitäjien politiikan jatkeeksi.

Vallan kolmijakoa ja oikeuslaitoksen riippumattomuutta on syystä pidetty länsimaisen demokratian kulmakivinä. Nykytilanne Venäjällä on sellaisen irvikuva.

VENÄJÄ EI ole ainoa paikka, jossa totuus ja oikeus on otettu vallanpitäjien mielivallan haltuun.

Kansainvälinen Task Force on Justice -ryhmä tuotti vuonna 2019 raportin Justice for All (Oikeutta kaikille). Siinä todettiin, että yli viidellä miljardilla ihmisellä tai kahdella kolmasosalla maailman väestöstä on oikeuden saamisessa vaikeuksia.

Raportin mukaan yli 250 miljoonaa – joukossa miljoonia nykyajan orjia – elää täydellisessä oikeudettomuudessa. Puolitoista miljardia elää rikoksien uhreina ja vaarassa ilman oikeushyvän tarjoamaa suojaa. Miljardilla ei ole laillista henkilöllisyyttä ja kaksi miljardia työskentelee epävirallisesti, ilman työoikeuden turvaa. Myös kirkot kohtaavat näitä ongelmia missiossaan.

IHMISKUNNAN NYKYISTÄ valtavirtaa ei ole oikeus, vaan oikeudettomuus.

Varsinkin totalitaariset, autoritaariset ja korruptoituneet valtiot ovat näiden ongelmien tyyssijoja. Mutta myös demokraattisten oikeusvaltioiden oikeuslaitokset voivat joskus eri syistä toimia puutteellisesti. Missään maassa ei pidä myöskään tuudittautua siihen, että oikeusjärjestelmää ja sen riippumattomuutta ei voisi uhata jokin poliittinen voima, ideologia, muu painostus, kalleus – tai korruptio. Siksi perustuslakituomioistuimilla, laillisuusvalvojilla, lainsäätäjillä ja oikeustieteilijöillä riittää maailmassa työtä.

Myös toisen osapuolen kuulemisen, kohtuuden ja oikeudenmukaisuuden periaatteet turvaavat oikeuden jakamista, tasa-arvoa, totuutta ja demokratiaa jatkossakin.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkko ja minä: 200 vuotta täyttävä Haapajärven kirkko on kuin Bertil Malmströmin pihalla ja samalla mustikkapaikka
Seuraava artikkeliTällä viikolla sanovat runoilija Heli Laaksonen, filosofi Simo Kyllönen ja ex-opettaja Minna Rytisalo

Ei näytettäviä viestejä