Pääkirjoitus: Ikävistä uutisista huolimatta kirkon tulevaisuus ei ole prosenteissa

Tilastoja innokkaasti keräävä Suomen evankelis-luterilainen kirkko on myös tilastojensa vanki. Tilastot kun eivät ole itsetarkoitus, vaan toimintaan vaikuttava ja sitä ohjaava tieto. Jos niitä ei ota vakavasti, panee päänsä pensaaseen.

Kirkolliset tilastot ohittivat viime viikolla historiallisen rajapyykin, kun kirkon omien tilastojen ennakkotiedoista ja Tilastokeskuksen ennakkoväkiluvusta kävi ilmi, että viime vuoden lopussa luterilaiseen kirkkoon kuului alle 70 prosenttia eli 69,7 prosenttia suomalaisista.

Toissa vuonna oltiin vielä 70,8 prosentissa, mutta kuten ennalta tiedettiin, kirkkoon kuulumisprosentti putoaa vääjäämättä vuosittain – kuinka paljon, se hieman vaihtelee. Nyt pudotus oli yli prosenttiyksikön verran.

Tilastokirkollisuuden edessä on toinenkin rajapyykki. Arvioiden mukaan vuonna 2037 alle 50 prosenttia suomalaisista on luterilaisen kirkon jäseniä.

Kirkon taloudellisesta ahdingosta vilkkaan kirkosta eroamisen seurauksena on varoiteltu jo vuosia. Toistaiseksi raha on kilahtanut kirstuun ja kilahtaa monin paikoin vielä lähivuosinakin. Kun suomalaisten tulotaso kasvaa, tietää se hyvää myös kirkolle. Kunnes tulee piste, jolloin kirkosta eroaminen alkaa toden teolla näkyä myös veroeuroina.

***

Kirkon toiminta- ja osallistumistilastojen alaspäin liukuvia prosenttilukuja seuraamalla joutuu hyväksymään realiteetit. Aika entinen ei enää palaa. Elämme nyt tätä aikaa, ja sen arvot ja asenteet heijastuvat kirkkoon. Käsiä ei kannata nostaa ilmaan, mutta ristiin laittamista kannattaa harkita. Kirkon tulevaisuus kun ei ole viime kädessä prosenteista kiinni.

Kuten emerituspiispa Juha Pihkala tämän numeron haastattelussa toteaa, hän näkee kirkon tulevaisuuden valoisana, mutta ei välttämättä oman luterilaisen kirkkonsa.

Kristinuskolla avoimessa merkityksessä menee maailmalla paikoin jopa hyvin, mutta läntisten laitoskirkkojen edustaman kristinuskon tilanne on toinen. Väestön koulutus, hyvinvointi, kulutuskeskeisyys ja länsimainen uskonnottomuuden ihanne näivettävät niitä.

***

Samaan aikaan kun kristittynä eläminen Suomessa on helppoa, toisaalla maailmassa se on vaarallista. Yhteensä 245 miljoonaa kristittyä kärsii nyt vakavasta vainosta, kertoi Open Doors -järjestön viime viikolla julkaisema tuore World Watch -listaus.

World Watch List seuraa kristittyjen uskonnonvapaustilannetta 150 maassa. Viime vuonna kristityt kokivat vainoa 73 maassa. Hankalin kristittyjen tilanne on Pohjois-Koreassa, Afganistanissa, Somaliassa ja Libyassa.

Samalla kun me yltäkylläisessä kirkossa laiskanpulskeasti huolestumme hitaasti alenevista prosenttiluvuista, toisaalla vaikeissa olosuhteissa ollaan huolestuneita uskonveljien ja -sisarten jokapäiväisestä turvallisuudesta.

Pääkirjoitus on julkaistu Kotimaa-lehdessä 24.1.

Kuva: Päivi Puhakka

Lue myös:

Kirkkoon kuuluu nyt alle 70 prosenttia suomalaisista – kasteiden määrä laski syntyvyyttä enemmän

Open Doorsin tuore selvitys: 245 miljoonaa kristittyä kärsii vakavasta vainosta

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRippikoulun seksuaaliopetus puhutti paneelia – ”Tämä on kirkolle ihan skitso tilanne”
Seuraava artikkeliKolumni: Ihminen muuttuu ja parempaan suuntaan

Ei näytettäviä viestejä