Maapallon keskilämpötila on noussut 1,1 astetta esiteollisesta ajasta. Näin todetaan hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n maanantaina julkaisemassa yhteenvetoraportissa.
Kyseessä oli IPCC:n kuudennen arviointiraportin viimeinen osa, jossa summataan vuosina 2018–2022 julkaistut osaraportit ja erikoisraportit. Raportteja laatimassa on ollut satoja tutkijoita, myös suomalaisia.
Käytännössä 1,1 asteen lämpeneminen tarkoittaa jo nyt entistä rajumpia sään vaihteluita, rankkasateita ja toisaalta kuivuutta. Maailman haavoittuvimmilla alueilla riski kuolla näiden sääilmiöiden seurauksena on noussut viime vuosikymmenellä 15-kertaiseksi. Lisäksi ilman ja meriveden lämpeneminen ja puute makeasta vedestä uhkaa luontoa itseään jopa peruuttamattomasti.
IPCC:n yhteenvetoraportissa todetaan kuitenkin se positiivinen asia, että kunnianhimo ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja tehtyjen toimenpiteiden määrä on viime vuosikymmeninä kasvanut. Se ei vielä riitä, sillä saavutamme 1,5 asteen lämpenemisen tällä menolla noin kymmenen vuoden päästä. Mutta se näyttää suuntaa siihen, että voimme tehdä kaikkemme. On vain toimittava entistä nopeammin.
Olennaista on energia. On vähennettävä fossiilisten polttoaineiden käyttöä, siis kivihiilen, öljyn ja maakaasun – tästähän me Euroopassa olemme tämän talven aikana saaneet hyvää näyttöä. On lisättävä aurinko- ja tuulienergiaa mutta etenkin kehitettävä teknologiaa niin, että voisimme paremmin hyödyntää ydinenergiaa ja erityisesti päästä hyödyntämään vety- ja fuusioenergiaa. Lisäksi hiilidioksidia pitäisi saada teknologian keinoin myös poistettua ilmasta.
Käytännössä kaikki tämä on mahdollista, sillä rahaa teknologian kehittämiseen maailmasta löytyy. Sen merkitys pitää vain ymmärtää ja siihen pitää suuntautua. Poliittisten päättäjien on tehtävä päättäväisesti työtä teknologisen kehityksen eteen.
Mutta ihan jokainen meistä voi tehdä oman osansa. Jokainen voi miettiä energiaratkaisujaan, kaivaa kevään tullen polkupyörän esiin auton sijasta ja eduskuntavaaleissa harkita tarkkaan, miten vakavasti oma ehdokas ottaa ilmastonmuutosta torjuvat toimenpiteet.
Lue myös:
Arvio: Atte Korholan tietokirja on lempeä ja toiveikas tietopaketti ilmastonmuutoksesta
* * *
Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?
Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.
Antoisia lukuhetkiä!
Ilmoita asiavirheestä